Blog

feb 7, 2016

Gevoelig en gestrest

Categorie: HSP 
Ingestuurd door: Admin

Of je je nou bewust bent dat je gestrest bent of niet, je lichaam weet het wel.

gevoelig en gestrest 2beinbalance arnhemHooggevoelig zijn betekend dat we stress intenser voelen en er anders op reageren dan andere mensen. Terwijl een niet-zo-gevoelig mens misschien in staat is om te lachen om strakke deadlines, vaststaand verkeer of een lekkende wasmachine, de hooggevoelige mens zal het lastig vinden om om te gaan met zelfs maar een van die gebeurtenissen. Voeg alle 3 deze gebeurtenissen toe aan een dag en dat gaat zijn weerslag hebben. Voeg hier emotionele stress aan toe, van een moeilijke relatie bijvoorbeeld, en het resultaat is vaak meer dan we aankunnen.

Hooggevoelige mensen absorberen meer omgevingsinformatie dan andere mensen, zowel de goede dingen als de slechte. Het absorberen van informatie is vermoeiend. Het is een grotendeels onbewust proces wat veel energie kost. En als daar teveel van is, zoals constant lawaai, veel mensen en drukke agenda's, dan raken we overweldigd. Het is deze staat van overweldiging die ons uitput.

Maar al te vaak zijn we zo druk en proberen we te voldoen aan iedereens eisen, dat we ons niet eens realiseren dat we gestrest zijn en dat we veel te veel tegelijk doen. Als je ooit het gevoel hebt gehad dat je aan het zwemmen bent en dat je je hoofd nauwelijks boven water kunt houden, dan ben je waarschijnlijk gestrest. En toch blijven de meesten van ons gewoon door zwemmen.

Maar waar de geest niet mee omgaat, doet het lichaam dat wel. Hooggevoelige mensen absorberen niet alleen informatie, maar ook energie en gevoelens. Werken of samenleven met boze of negatieve mensen bijvoorbeeld, betekent dat je hun negatieve gevoelens absorbeert. Maar zelfs positieve gebeurtenissen, zoals op vakantie gaan of trouwen, kunnen veel stress creëren vanwege de opwinding.

Dus of je je er nou bewust van bent dat je gestrest bent of niet, je lichaam weet het omdat het constant sensorische informatie en emotionele energie opneemt. Maar teveel van wat dan ook is slecht voor je. Dus op dezelfde manier als het eten van teveel suiker diabetes kan veroorzaken, zal teveel stimulatie hooggevoelige mensen ziek maken. HSPs zijn niet alleen vatbaar voor griep en verkoudheid als de dingen teveel worden, maar ze zijn ook vatbaar voor andere ongebruikelijke lichamelijke stress reacties zoals netelroos, uitslag of andere huidaandoeningen, hoofdpijn, verlies van haar, prikkelbaar darm syndroom en angststoornissen.

Deze symptomen zijn echter een teken dat er iets uit balans is. Luister naar wat je lichaam je probeert te vertellen. Het weet wanneer je teveel hooi op de vork neemt of wanneer je niet genoeg slaapt of in toxische relaties blijft, zelfs als jij dat (nog) niet weet.

Als HSPs moeten we goed voor onszelf zorgen en overbelasting proberen te vermijden. Teveel doen, teveel in de buurt zijn van veel herrie en mensen en het aangaan van relaties met negatieve mensen, zal je uiteindelijk ziek maken. Vermijd negativiteit zoveel mogelijk en probeer balans te vinden. Een drukke dag op het werk is vaak onvermijdelijk, maar probeer dan te gaan lunch wandelen of luister naar ontspannende muziek in je lunchpauze om zo je balans terug te vinden. Bewegen is een uitstekende manier om stress te verlichten en de truc is om iets te gaan doen waar je plezier in hebt. Of dat nou zwemmen is of hardlopen, tennis of yoga. HSPs zijn vaak ontzettend creatieve mensen en regelmatig je creativiteit de vrije hand geven is een gezonde uitlaatklep voor alle gevoelens die je geabsorbeerd hebt. Het hoeft geen prachtig kunstwerk te zijn, het gaat om het creatieve proces. Het uitdrukken van jezelf is wat er toe doet.

Het is belangrijk dat je herkent dat, als hooggevoelig persoon, jouw behoeftes anders zijn dan die van andere mensen. Je hebt meer slaap nodig, meer tijd voor jezelf, meer tijd om creatief te zijn en meer tijd in de natuur. Neem die tijd ook, doe wat je moet doen om jezelf ontspannen en opgeladen te voelen en zowel je lichaam als je geest zullen er je dankbaar voor zijn.

Denk je dit klinkt allemaal super, maar ik heb geen idee waar ik moet beginnen? Of heb je op een andere manier hulp nodig? Maak dan een afspraak met me!

Ja, ik wil me moeiteloos mezelf voelen!

Vond je dit een interessant artikel en denk je, goh deze artikelen wil ik eigenlijk niet missen? Meldt je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

Heb je dit artikel gelezen en heb je er een mening over die je kwijt wil of wil je er iets aan toevoegen of een ervaring delen? Laat dan je bericht achter in het commentaarveld hieronder, dank je!
Download de Overtuigingen Transformatie Tool

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Wil je meer vrijheid & helderheid in je leven?

Plan jouw Doorbraak Sessie!