Blog

mrt 7, 2016

5 stappen om met stress om te gaan als hooggevoelig persoon

Categorie: HSP 
Ingestuurd door: Admin

Hoe ga je met stress om als hooggevoelig persoon?

omgaan met stress als HSP 2beinbalance arnhemDe term "hoog sensitieve personen" werd voor het eerst bedacht door Elaine Aron, Ph.D., in 1996. De term heeft betrekking op 10-20% van de bevolking en beschrijft diegenen die informatie op een dieper niveau verwerken dan de meesten van ons doen. De zenuwstelsels van hooggevoelige mensen zijn vaak erg gevoelig voor de subtiliteiten in de omgeving en kunnen daardoor gemakkelijk overweldigt of over gestimuleerd worden. Vaak hebben HSP's meer slaap nodig dan de meeste mensen, voelen we ons ongemakkelijk in nieuwe en chaotische omgevingen en zijn we gemakkelijk geroerd door het lijden van anderen. We zijn intuïtief, creatief en worden vaak door anderen opgezocht vanwege onze sympathie en begrip. Vanwege onze sensitiviteit, zijn HSP's sneller gestrest en moeten we goed op onszelf passen om te voorkomen dat we er door stress aan onder door gaan.

Levensstijl gewoonten

Stap 1

Oefen met diep ademhalen (buikademhaling) door te leren hoe je correct ademhaalt. Veel mensen ademen vanuit hun borst in plaats van diep vanuit hun buik. Als je in een stressvolle situatie terecht komt, laat het diepe ademen daar dan een automatische reactie op worden. Kijk maar naar de langzame, ritmische ademhaling van een baby als je wil zien hoe het moet. Om te oefenen ga je liggen en leg je je rechterhand op je onderbuik, net onder je navel. Leg je linkerhand op je borstkas. Sluit je ogen en adem in door je neus. Als je goed adem haalt, gaat je rechterhand omhoog op je inademing en blijft je linkerhand stil liggen. Je rechterhand gaat weer omlaag als je uitademt. Gaat je linkerhand omhoog dan weet je dat je niet goed ademhaalt en ademt vanuit je borstkas in plaats van je buik. Ik heb ook 2 meditatie's gemaakt die jou hierbij kunnen helpen.

Stap 2

Beweeg regelmatig. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Fysieke activiteit is een goede manier om stress te verminderen. Voor HSP's zijn rustige activiteiten als yoga en tai chi soms beter dan actieve activiteiten als hardlopen, spinning of gewichtheffen. Echter elke activiteit die een ontlading van stress en spanning uit je spieren te weeg brengt is goed.

Stap 3

Zorg dat je voldoende slaapt. Dit helpt om je overwerkte zintuigen te kalmeren en helpt jouw goed om te kunnen gaan met deze soms overweldigende wereld. Minder dan 7 uur slaap zorgt voor de meeste mensen al voor concentratieproblemen en problemen met focussen. Gebruik oordopjes als je geen invloed hebt op de geluiden uit je omgeving als deze ervoor zorgen dat je te weinig slaap krijgt.

Stap 4

Eet gezond en regelmatig. Op het moment dat jij je hongerig voelt, verstoord dat je humeur en je concentratie. Zorg er dus voor dat je gedurende dag je bloedsuikerspiegel op peil houdt door regelmatig goed gebalanceerde maaltijden en snacks te eten. Omega-3 visolie supplementen zijn een goede toevoeging op je dieet, omdat ze je cognitief en emotioneel ondersteunen en in het algemeen goed zijn voor je gezondheid. Ook magnesium en vitamine B6 zijn goed om toe te voegen in tijden van stress. Cafeïne verminderen helpt om je zenuwen beter onder controle te houden.

Stap 5

Plan tijd om te ontspannen en tot rust te komen. Als je bijvoorbeeld al weet dat je tijd moet doorbrengen in een omgeving die je uitdagend vind, plan daarna dan wat relax tijd om jezelf de ruimte te geven je energie weer op te laden. Zoek een plek in je huis waar je je terug kan trekken en luister naar wat muziek of neem een ontspannend bad. Gebruik aromatherapie badolie in een warm bad om nog verder te ontspannen. Omgeef jezelf met fijne dingen en/of breng tijd door in de natuur. Probeer dingen op tv die je overstuur maken, zoals bijvoorbeeld het nieuws, te vermijden vooral rond bedtijd.

Wil je nog meer tips? Download dan mijn gratis ebooks!

Wil je liever op een praktische manier aan de slag met deze en meer tips? Volg dan mijn online training Hooggevoelig Heel Normaal.

Wil je liever persoonlijke begeleiding? Of twijfel je over wat je wil en heb je graag feedback? Plan dan een Moeiteloos Jezelf Zijn sessie met mij in. Ik sta je graag te woord :)

Ja, ik wil graag moeiteloos mezelf zijn!
Download de Overtuigingen Transformatie Tool

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Wil je meer vrijheid & helderheid in je leven?

Plan jouw Doorbraak Sessie!