Blog

okt 7, 2017

6 uitdagingen voor de hooggevoelige ondernemer

Categorie: Ondernemen 
Ingestuurd door: Admin

6 uitdagingen die elke Hoog Sensitieve Ondernemer meemaakt

6 uitdagingen voor hoogsensitieve ondernemers HSP ondernemers coach


Sta jij voor uitdagingen als hoogsensitieve ondernemer? Je bent niet alleen!


Hoogsensitieve personen verwerken de wereld anders dan “gewone” mensen. Ze voelen alles veel dieper. Ze hebben ook grote behoefte aan diepgaande betekenis in hun leven en ze kunnen gemakkelijk overweldigd raken door te veel prikkels. Dit alles zorgt ervoor dat veel HSPs hun eigen bedrijf beginnen waarin zij succesvol kunnen zijn in een wereld die denken meer waardeert dan voelen. Je eigen bedrijf beginnen, geeft je vrijheid, controle en het doel waar je zo naar verlangt.

Twijfel je of je een hoogsensitieve ondernemers bent? Doe de quiz en kom erachter!


Maar je eigen bedrijf beginnen is niet zonder uitdagingen en die moeten we wel onder ogen zien voordat we beginnen.


Wat ik het meeste hoor in al mijn gesprekken met zowel HSOs als HSPs, is dat ze me vertellen dat ze vaak in hun baan gerold zijn zonder hier bewust voor te kiezen. De baan die ze hebben of het bedrijf dat ze runnen was nooit echt hun ambitie of hun droom.


Misschien geldt dat ook voor jou?


Voor mij gold dat in ieder geval wel toen ik nog voor een baas werkte.


Ik heb nooit echt gekozen voor mijn banen, ze kozen eerder mij. Ik zag mezelf ook nooit als een ondernemer of als de eigenaar van een eigen bedrijf.


opkomen voor jezelf HSP ondernemer coachTerwijl ik opgroeide kreeg ik vaak te horen dat ik “te stil” was en dat ik beter voor mezelf moest opkomen. Dat ik meer zelfvertrouwen mocht hebben en assertiever moest zijn.


Als HSP was dat niet makkelijk voor mij en toen ik ouder werd had ik ook niet genoeg vertrouwen in mijzelf en mijn kunnen om zelfs maar te overwegen mijn eigen bedrijf te beginnen, zoals je je misschien wel kunt voorstellen. Ik wist zelfs niet eens wat ik wilde worden als ik groot was!


Deze uitspraken en gedachten werden uiteindelijk mijn belemmerende overtuigingen. En deze overtuigingen stonden in mijn weg om het leven te hebben wat ik wilde hebben. Ze houden je tegen als je je eigen bedrijf wilt beginnen of als je werk wilt vinden waar je passie bij voelt. Veel van ons weten zelfs niet eens waar hun passie nou ligt.


Gedurende mijn leven, in mijn bedrijf en tijdens de sessies met mijn klanten ben ik heel veel belemmerende overtuigingen tegengekomen. En ik wil de 6 belangrijkste uitdagingen die een hoogsensitieve ondernemer kan tegen komen vandaag met je delen:

1. Verkopen

verkopen vanuit je hart HSP ondernemer coachWe hebben allemaal wel bepaalde ideeën bij verkopen of niet? Dat het bij verkopen draait om jezelf te pushen om in het spotlicht te gaan staan, dat je jezelf moet verkopen om meer klanten te krijgen en dat je jezelf moet verkopen om naamsbekendheid te krijgen en zo nog meer klanten aan te trekken. En de meesten van ons die houden daar helemaal niet van, van het in de aandacht staan en we houden er al helemaal niet van om onszelf en onze diensten op te dringen aan onze klanten.


Dit is niet waar wij mee bezig willen zijn, het voelt niet goed, het voelt zelfs nep en onoprecht.


Maar als je verkoopt vanuit je HART, dan verkoop je niet jezelf, maar je verkoopt jou oprechte wens om anderen te willen helpen. Als jij er niet voor zorgt dat de mensen jou leren kennen, dan beroof je ze van de kans om geholpen te worden door jou en om te profiteren van jouw ervaring en jouw kennis. Je berooft ze van een oplossing voor hun probleem en dat is eeuwig zonde.


2. Mensen naar de zin maken

mensen naar de zin maken HSP ondernemer coachHooggevoelige mensen zijn van nature erg empatisch en daarom geboren vredestichters. We hebben ook de gave om de wereld vanuit verschillende perspectieven te kunnen zien. Aan de ene kant is dit geweldig en stelt het ons in staat gebruik te maken van ons probleemoplossend vermogen. Aan de andere kant is het een valkuil, omdat het de dromen die we voor onszelf hebben en het najagen van onze doelen in de weg kan staan.


Voor hooggevoelige mensen is het erg belangrijk hoe anderen ons zien en wat anderen van ons denken. We maken het mensen eigenlijk altijd naar hun zin. We willen graag dat iedereen gelukkig is, ook al heb je nu ondertussen waarschijnlijk wel door dat dat onmogelijk is. Ook hebben we de neiging onszelf in dit proces te verliezen.


Dit maakt het ook vaak lastig om “nee” te zeggen tegen verzoeken van klanten en kan het zelfs nog lastiger zijn om weg te lopen uit situaties of bij mensen die ons leegzuigen op een ongezonde manier. Maar als jij serieus bent wat je bedrijf aangaat, dan moet je slim omgaan met wie en wat jij toelaat in jouw agenda.


3. Geld, geld en nog eens geld

alles draait om geld HSP ondernemers coachJarenlang had ik een haat/liefde verhouding met geld. Ik wist dat ik het nodig had, maar ik was altijd bang dat ik tekort zou komen. Dat het op zou raken en dat ik als gevolg daarvan alles kwijt zou raken waar ik zo hard voor had gewerkt.


Ik had ook geleerd dat je hard moet werken voor de dingen die je wilt en dat hard werken beloond zou worden. En toen kwam het gedesillusioneerde moment dat het geld dus helemaal niet kwam nadat ik keihard gewerkt had. Dus besloot ik om nog harder te gaan werken, omdat ik dacht dat ik dan vast nog niet hard genoeg gewerkt had. Hard werken werd immers beloond. En nog steeds bleef het geld uit en bleef de angst aanwezig dat ik alles zou kwijtraken.


Uiteindelijk sprak ik iemand die mij vertelde dat hard werken helemaal niet betekent dat je dan geld gaat verdienen. En dat ik juist door te focussen op wat ik tekortkwam en mijn angst om alles kwijt te raken, ik dus juist tekortkwam. Ik was mijn eigen realiteit aan het creëren, een realiteit die ik helemaal niet wilde en waar ik bang voor was.


Maar ze vertelde me ook dat ik de macht had om dat te veranderen. Dat ik de macht had om die realiteit te creëren die ik wel wilde hebben. Ze vertelde me ook dat het runnen van je eigen bedrijf helemaal niet om geld draait, maar dat het draait om het doen waar je van houdt. Doe waar je van houdt, focus op wat je wel wilt, op het positieve en je zult krijgen wat je wenst.


Geld stelt je in staat om dingen te kunnen doen. Het is een noodzakelijk iets dat je kunt gebruiken om jouw gaven aan de wereld te kunnen geven. Wat ertoe doet is je hart, je ziel en je motivatie.


4. Zoveel te doen en zo weinig tijd....waarom je “me time” nodig hebt...

zoveel te doen HSP ondernemers coachHet is essentieel voor hooggevoelige mensen om tijdens het runnen van je bedrijf je persoonlijke duurzaamheid niet uit het oog te verliezen. Als je moe en overprikkeld bent, las dan een pauze in! Het komt jezelf en je bedrijf niet ten goede als jij maar door blijft gaan en door blijft gaan zonder aan jezelf te denken. Als je niet oppast, kun je daardoor zelfs in een burn-out terecht komen. Dit weet ik uit ervaring.


Las regelmatig pauzes in en plan ook regelmatig “me tijd” voor jezelf en gebruik die tijd om je weer met jezelf te verbinden en om je energie weer op te laden.


Dit is een van de redenen waarom het hebben van een eigen bedrijf zo goed past bij HSPs, jij hebt het voor het zeggen en jij bent de baas over jouw agenda. Pas je planning aan op wat jij nodig hebt en wat goed bij jou past en niet aan de hand van wat jij denkt dat anderen van je verwachten.


Besteed hier echt regelmatig aandacht aan, want het is zo makkelijk om dit te vergeten tijdens je dagelijkse activiteiten. Want voor je het weet zeg je weer overal ja op en heb je elke vrije minuut ingepland met werk.


Als je zoveel druk ervaart dat je eigenlijk alleen nog maar aan het werk bent, vraag jezelf dan af waar die druk vandaan komt en wat je kunt doen om die te verminderen; vraag om hulp, besteedt sommige taken uit en zeg “nee” tegen kansen ook al schreeuwt de angst om iets belangrijks te missen keihard “ja”.


5. Hou je focus

Focus houden HSP ondernemer coachIk krijg veel hooggevoelige en erg creatieve mensen in mijn praktijk en ze hebben allemaal 1 ding gemeen, ze brengen stuk voor stuk veel tijd door in hun hoofd/verbeelding. En dit zorgt ervoor dat ze heel snel hun focus kwijtraken, hun doelen niet halen of zelfs hun grote einddoel compleet uit het oog verliezen.


De sleutel zit hem erin dat je jouw ideeën niet de baas moet laten worden over jou.


Ikzelf heb een ideeën ToDo lijst en hier zet ik alle ideeën op die bij me opkomen gedurende de dag. Op die manier kan ik ze niet vergeten, maar leiden ze me ook niet af van waar ik op dat moment mee bezig ben. En als ik tijd over heb, dan begin ik met het uitwerken van de ideeën op die lijst (of misschien delete ik ze wel als ik later denk: serieus was dit je idee ;) )?


6. Omgaan met kritiek

Omgaan met kritiek HSP ondernemer coachJe eigen bedrijf hebben is soms best eng. Het kan zelfs ook moeilijk zijn als je het gevoel hebt dat niemand begrijpt waar je mee bezig bent of wat je wilt bereiken. De waarheid is dat er dagen zullen zijn waarin jij je neerslachtig en leeggelopen voelt. Misschien hoor je zelfs wel je innerlijke criticus zeggen dat je het maar op moet geven, dat het toch niets wordt.


Daarom is het extra belangrijk dat je ten alle tijden verbonden blijft met je dromen, je doelen en je passie.


Als men kritiek heeft op HSPs dan raak je ze heel diep. We voelen het haast als een persoonlijke aanval en het zorgt ervoor dat we het ons gelijk persoonlijk aantrekken en gaan kijken hoe we onszelf of ons gedrag kunnen verbeteren (omdat we van nature perfectionistisch zijn). Om dat tegen te gaan hebben we positieve geluiden nodig die de dingen weer in perspectief zetten. Vraag je klanten of ze je een testimonial willen geven en bewaar deze positieve verhalen om door te lezen als je innerlijke criticus te streng is. Bewaar ook alle e-mails waarin klanten je bedanken of je vertellen hoeveel ze gehad hebben aan je hulp. Hier haal je weer kracht uit om verder te gaan. Zorg ervoor dat je niet in een neerwaartse negatieve spiraal terecht komt.


Onthoud ook altijd jouw “waarom”, waarom ben jij je bedrijf begonnen? Ik wilde graag mensen zoals ikzelf helpen en ervoor zorgen dat ze niet die lange weg hoefden af te leggen die ik heb afgelegd. Daarnaast wilde ik graag teruggeven wat ik zelf heb mogen ontvangen. Als laatste wilde ik ook zelf mijn eigen werk kiezen, zelf mijn eigen pad uitlopen en zelf mijn agenda inplannen op een manier die bij mij past en niet andersom.

Ik weet wie mijn ideale klant is en ik weet waarom en waarmee ik hen wil helpen. Kritiek die komt van mensen die niet mijn ideale klant zijn is onbelangrijk, want ik doe wat ik doe toch niet voor hen. En dit is een belangrijk stuk om te begrijpen. Vat niet alles persoonlijk op. Je kan het nooit iedereen naar de zin maken.


De vrijheid die komt van het gevoel te hebben de leiding te nemen over je eigen leven en zelf je eigen toekomst te bepalen, is wat veel hooggevoeligen ertoe aanzet om hun eigen bedrijf te beginnen.


En als je al je eigen bedrijf hebt, onthoud dan goed dat jij altijd degene bent met de controle.


En als de dingen je dreigen te overweldigen, geef jezelf dan toestemming om te stoppen, om een stap terug te zetten en die veranderingen aan te brengen die jij nodig hebt om weer vooruit te kunnen.

Kun jij wel wat hulp gebruiken om met deze uitdagingen om te gaan? Of heb je andere uitdagingen waar je graag een oplossing voor wil? Boek dan een gratis HSP groeisessie met mij, ik help je graag.

HSP groeisessie hsp ondernemers coach

 Heb jij de gratis checklist voor de hooggevoelige ondernemer al gedownload?

HSO checklist hsp ondernemerscoach
Download de Overtuigingen Transformatie Tool

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Wil je meer vrijheid & helderheid in je leven?

Plan jouw Doorbraak Sessie!