Blog

jul 21, 2016

Strategieen voor hooggevoelige mensen

Categorie: HSP 
Ingestuurd door: Admin

Beïnvloeden andermans stemmingen jou? Ben je gevoelig voor geuren, felle lichten, suiker, cafeïne of pijn? Zo ja, dan ben je hoogstwaarschijnlijk een hooggevoelig persoon (HSP). In haar boek The Highly Sensitive Person, beschrijft Dr. Elaine Aron HSPs als mensen die zintuiglijke data op een uitzonderlijke diepe en grondige manier verwerken door de biologische verschillen in hun zenuwstelsel.

Aaron schrijft dat hooggevoeligheid een specifieke eigenschap met duidelijke kenmerken is en dat HSP zijn niet hetzelfde is als verlegenheid, remmingen, angst of introversie. 30% of meer van de hooggevoeligen zijn zelfs extrovert. HSP komt niet alleen voor bij mensen, maar ook bij dieren. 15-20% is hooggevoelig en het komt evenredig voor bij zowel mannen als vrouwen.

Wil je weten wat jouw persoonlijke HSP strategie zou kunnen zijn? Plan een HSP groeigesprek van 30 minuten waarin ik met jou doorneem waar jij tegen aan loopt.

HSPs zijn uitstekende medewerkers omdat ze:

toegewijd zijn aan hun collega's, projecten en bedrijven;
oog hebben voor detail en consciëntieus zijn;
in staat zijn om subtiele verschillen te ontdekken en ze kunnen anticiperen op emotionele reacties van anderen;
attent zijn en de behoeften en emoties van anderen aanvoelen;
ideeën en problemen verwerken op een diep niveau;
ontzettend zelfstandig in hun werk zijn en maar weinig supervisie of instructies nodig hebben;
niet mee doen aan politieke kantoor spelletjes of zelfpromotie;

Beroepen die o.a. goed bij HSPs pasen:

Markt onderzoeker, consultant, mode ontwerper, massage therapeut, zuster, doktersassistente, therapeut, maatschappelijk werkster, parfum of smaak tester, HR specialist, artiest, acteur, musicus, spraak therapeut, audioloog, bibliothecaris, onderzoeker, priester, binnenhuisarchitect, adviseur, therapeut in de alternatieve gezondheidszorg, detective, dierenarts, ergonomisch adviseur, schrijver en redacteur.

 


uitdagingen hspHelaas kunnen HSPs de volgende uitdagingen tegen komen:

 • de maatschappij ziet gevoeligheid als een tekortkoming;
 • anderen voor jezelf plaatsen;
 • angst hebben voor afwijzing;
 • onthechting, emotionele gevoelloosheid;
 • onduidelijke grenzen en rol verwarring;
 • niet in staat zijn om te floreren of zelfs maar te overleven in fysiek- of emotioneel toxische omgevingen;
 • vatbaar voor ziekte, verslavingen en dwanghandelingen;
 • vaak idealistisch en worstelend met perfectionisme - streng voor jezelf en voor anderen;
 • teveel verantwoordelijkheid op je schouders nemen, burn-out en lichtgeraaktheid;
 • niet mee doen met discussies en werken in een team;
  makkelijk overweldigt in een toxische of lawaaiige omgeving;
 • gaan conflict en confrontatie liever uit de weg;
  worden manipulatief of passief agressief;
 • presteert mogelijk onder zijn kunnen indien in de gaten gehouden;
 • socialiseert minder met anderen, moeite met het opbouwen van werk relaties;
 • vermijden zelfpromotie en/of worden over het hoofd gezien voor promotie(s)

 

Hoe ga je om met het HSP zijn:

Het is belangrijk dat HSPs de vele gaven die hooggevoeligheid hen brengt, herkennen. Dit om te voorkomen dat ze al hun aandacht richten op de uitdagingen van het hooggevoelig zijn. Hier zijn wat handige tips die jou en de mensen om je heen kunnen helpen met het omgaan van je hooggevoeligheid:
 
 1. Een gezonde levensstijl gaat enorm helpen als je je vaak moe, gespannen of overweldigd voelt. Zorg dat je voldoende slaapt, regelmatig beweegt, gezonde maaltijden eet; vermijd suiker en cafeïne.

 2. Vermijd stimulerende omgevingen en beoefen regelmatig centrerende activiteiten zoals het nemen van een warm bad of een lange douche, het doen van ademhalingsmeditatie(s), het dimmen van de lichten of zelfs het gebruik van kaarsen, het gebruik van kruidenmiddelen incl. bloemenessenties, essentiële oliën of kruiden thee die zowel het lichaam als de geest tot rust kunnen brengen. Denk ook eens aan yoga, tai chi, massage of energetische behandelingen. Bidden, mediteren, lezen of het bijhouden van een dagboek kunnen ook wonderen doen voor de hooggevoelige mens.

 3. Het leren stellen van gezonde grenzen is essentieel voor HSP overleving. Het vermijden van toxische mensen en omgevingen in combinatie met leren je dingen niet persoonlijk aan te trekken zullen jou als HSP enorm gaan helpen. Identificeer een "veilige" groep vrienden om me te praten en te discussiëren, dit zal jou ook erg steunen. Hopelijk zijn jouw vrienden ook hooggevoelig! Als je de neiging hebt om confrontatie uit de weg te gaan is het belangrijk dat je je confrontatie en conflict oplossende vaardigheden gaat oefenen.

 4. En als je overal echt mee worstelt, dan is het belangrijk dat je gaat praten met een coach of therapeut die jou helpt jouw kern overtuigingen en kern waarden te onderzoeken en die jou helpt met het stellen van gezonde grenzen. Misschien is het ook een goed idee om contact op te nemen met bijvoorbeeld een acupuncturist die je kan helpen om beter te slapen, je angst en stress te verminderen en je obsessief-compulsieve gedrag, gerelateerd aan het hooggevoelig zijn, te verminderen


Wil je op de hoogte blijven? Maak dan een goede stap voor jouw bedrijf, schrijf je in voor mijn tips en check of jij een hooggevoelige ondernemer bent met de HSO Checklist.

Vind je het leuk om een keer samen te sparren over waar je tegen aanloopt?

Ik bied bv een gratis 30 minuten groei sessie aan en die kun je hier boeken

Twijfel je of je een hoog sensitieve ondernemer bent, doe dan de Quiz!

 
Download de Overtuigingen Transformatie Tool

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Wil je meer vrijheid & helderheid in je leven?

Plan jouw Doorbraak Sessie!