Blog

mrt 21, 2017

9 signalen om te ontdekken of jij een Hooggevoelige ondernemer bent

Categorie: Ondernemen 
Ingestuurd door: Admin

9 signalen HSP

Gevoelige mensen hebben vaak een slechte reputatie. Onderzoek laat zien dat genen verantwoordelijk zijn voor de 15-20% van de mensen die kwalificeren als 'Hoog Sensitief'. Psychologe Elain Aaron heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid. Door de hersenen van HSP'ers te scannen met een MRI-scanner, is ze erachter gekomen dat hooggevoelige mensen geluiden, gevoelens en zelfs de aanwezigheid van andere mensen veel intenser ervaren dan de gemiddelde persoon. Deze resultaten worden ook ondersteund door het recente onderzoek van Prof. Van Den Hoof (Universiteit Brussel).

Gevoeligheid en Emotionele Intelligentie

EQ HSPEmotionele intelligentie (EQ) is je vermogen om emoties in jezelf en in anderen te herkennen en te begrijpen. En om dit bewustzijn in te zetten om je gedrag en je relaties te managen. Het goede nieuws is dat hooggevoelige mensen niet meer of minder emotioneel intelligent zijn dan anderen.

Hooggevoelige mensen ervaren dingen intenser. Sterke emoties zijn makkelijker te identificeren (en mogelijk in hun voordeel te gebruiken) dan voor de gemiddelde persoon. Dit helpt hen ook om effectiever te communiceren, omdat ze niet alleen de woorden horen die gesproken worden, maar ook de subtiliteiten opmerken in gezichtsuitdrukking, lichaamshouding en toon.

Er kleven echter ook nadelen aan. Wanneer je namelijk niets doet met sterke emoties, kan dit flinke gevolgen hebben. Hooggevoelige mensen kunnen hun EQ in hun voordeel gaan gebruiken zodra zij weten dat ze hooggevoelig zijn. Deze wetenschap stelt hen in staat om gebruik te maken van de voordelen die een verhoogd emotioneel bewustzijn met zich meebrengt, terwijl ze tegelijkertijd hun negatieve neigingen leren zien en leren beheersen.

Wil je weten wat jouw persoonlijke HSP strategie zou kunnen zijn? Plan een HSP groeigesprek van 30 minuten waarin ik met jou doorneem waar jij tegen aanloopt.

De Hooggevoelige Ondernemer

Je vraagt je misschien af of jij of iemand die je kent hooggevoelig is. Je kunt de quiz doen (of laten doen) op mijn website en dat geeft je een aardig beeld.

Maar de volgende 9 signalen zijn de meest voorkomende kwaliteiten die hooggevoelige mensen en daarmee natuurlijk ook hooggevoelige ondernemers bezitten. Ik ben benieuwd hoeveel er op jou van toepassing zijn.

1. Je bent een diepe denker. Als het je even tegen zit, dan trek je je terug in jezelf en laat je alles wat er gebeurd is nog even de revue passeren voor een diepgaande analyse, voordat je actie onderneemt. Kleine dingen (in je eigen leven en in dat van anderen) hebben een grote invloed op je.

oog voor detail HSP2. Je hebt oog voor detail. Je bent net zo gevoelig voor details als je bent voor gevoelens. Je ziet dingen die anderen niet zien en je bent niet tevreden tot dat je overal de puntjes op de i hebt gezet. Dit is een eigenschap die zeer waardevol is als ondernemer.

3. Je doet er langer over om beslissingen te nemen. Omdat je de neiging hebt om diep te graven en elke steen boven te halen, komt het nog weleens voor dat je er lang over doet voordat je een beslissing gemaakt hebt. Je probeert je elke mogelijke uitkomst voor te stellen in je hoofd en daardoor kan het beslissingsmakingsproces best lang duren. Niet altijd even handig als je ondernemer bent.

4. Je voelt je verpletterd door slechte beslissingen. Wanneer je eindelijk een beslissing hebt gemaakt en het blijkt de verkeerde keuze te zijn geweest, neem je dat harder op dan de meesten. Hierdoor kan er een vicieuze cirkel ontstaan die jouw beslissingsmakingsproces nog verder vertraagt, omdat je bang bent om weer een verkeerde beslissing te maken. Dit terwijl de angst om de verkeerde keuze te maken je om te beginnen al afremde. En valkuil waar je erg voor op moet passen als ondernemer.

5. Je bent emotioneel reactief. Wanneer je alleen bent, heb je vaak een automatische reactie op je eigen emoties. Je reageert ook sterk op wat andere mensen meemaken. Wanneer je emotioneel sterk reageert op iets, is het makkelijk om deze emoties je gedrag te laten bepalen. De uitdaging zit hem in het kanaliseren van je emoties, zodat jij controle houdt over je gedrag. Erg wenselijk tijdens een verkoop gesprek.

6. Kritiek komt hard aan. Je sterke gevoelens en intense emotionele reacties kunnen ervoor zorgen dat kritiek hard binnen komt. Hoewel je in eerste instantie de neiging hebt om te overreageren op kritiek, heb je ook de neiging om snel en diep na te denken over dingen. Door de kritiek te onderzoeken, ben je in staat de waarheid erin te ontdekken en dit zorgt ervoor dat je het makkelijker kunt accepteren en gepaste wijzigingen kunt doorvoeren.

DISC HSP7. Je werkt goed samen. Jouw unieke vermogen om rekening te kunnen houden met andermans gevoelens, je vermogen meerdere aspecten mee te laten wegen tijdens het nemen van beslissingen en je aandacht voor kleine details maken jou extreem waardevol tijdens samenwerkingen. Deze vermogens kunnen zich echter tegen je keren op het moment dat jij de beslissingen moet gaan nemen. Jouw sterkte ligt meer op het vlak van adviseren en analyseren dan beslissen of je op de rode of de groene knop moet drukken. Zorg dat je jezelf en je sterktes en zwaktes goed kent als ondernemer.

8. Je hebt zeer consciëntieus. Je verhoogde bewustzijn van de emoties van anderen, maakt je zeer consciëntieus. Je houdt nauwlettend in de gaten hoe jouw gedrag anderen beïnvloedt en past je gedrag aan indien nodig. Het kan je ook enorm irriteren als anderen onbeschoft zijn.

9. Je wordt gek in een kantoortuin. Je gevoeligheid voor andere mensen, harde geluiden en andere stimuli maken het je bijna onmogelijk om effectief te kunnen werken in een kantoor tuin. Je hebt echt een eigen kantoor nodig of anders moet je veel vanuit huis werken. Iets om rekening mee te houden als je op zoek gaat naar bedrijfsruimte voor je bedrijf.

Samenvattend

Zoals zoveel dingen in het leven is hooggevoelig zijn zowel een zegen als een vloek. het komt er uiteindelijk op neer wat jij er van maakt.

HSO Checklist

Wil je op de hoogte blijven?

Maak dan een goede stap voor jouw bedrijf. Schrijf je in voor mijn tips en check of jij een hooggevoelige ondernemer bent met de HSO Checklist.

Vind je het leuk om een keer samen te sparren over waar je tegen aanloopt?

Ik bied een 30 minuten durende groeisessie geheel gratis aan die je zelf via mijn website kunt boeken.

Of doe de Hoog Sensitieve Ondernemers Quiz!

O ja, deel deze post eens met je netwerk als je een ander wilt helpen. Ze zullen je dankbaar zijn...
Download de Overtuigingen Transformatie Tool

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Wil je meer vrijheid & helderheid in je leven?

Plan jouw Doorbraak Sessie!