Blog

jun 7, 2017

Onmisbare netwerk tips voor HSO's

Categorie: Ondernemen 
Ingestuurd door: Barbera

netwerken hoogsensitieve ondernemer arnhem

Het is tegenwoordig helemaal in om hoogsensitief te zijn. Er komt steeds meer onderzoek naar en er worden steeds meer artikelen en blogs over geschreven die ons van nieuwe inzichten voorzien. Recent onderzoek wijst erop dat sensitieven uitstekend in staat zijn om succesvol organisaties te leiden. Niemand kan ook betwisten dat ondernemers als Zuckerberg, Gates, Wozniak, Page, Musk en vele anderen de wereld hebben veranderd.

Zie ook mijn artikel “10 redenen waarom hooggevoelige mensen geboren leiders zijn”.

Toch vinden veel HSO's het nog lastig, en soms zelfs verlammend, om naar netwerkbijeenkomsten te gaan. We zijn het er allemaal wel over eens dat netwerken een belangrijk, zo niet essentieel, onderdeel is van het hebben van een eigen bedrijf. Netwerken kan ontzettend waardevol zijn, je kunt er veel dingen leren en/of nieuwe ideeën opdoen, je maakt contact met andere mede ondernemers en het stelt je in staat om ambassadeurs te creëren voor jouw bedrijf. En vooral niet te vergeten, het stelt je ook in staat om wat terug te doen voor je mede ondernemers.

Ook voor mij is professioneel sociaal zijn niet altijd even makkelijk. Als een INFP op de Myers-Briggs Type Test, is netwerken met een grote groep mensen best een uitdaging. Vooral als ik er niemand ken. Ik heb niet heel veel vrienden, maar met de vrienden die ik heb, heb ik wel een hele diepe band. Tijdens netwerkbijeenkomsten heb ik liever een handjevol gesprekken met inhoud dan een groot aantal oppervlakkige gesprekken. Maar dat ben ik.

Tijd om bij te komen HSPArnhemAls je hoogsensitief bent, heb je jezelf vast al eens in een situatie gevonden waarin je, bv tijdens een conferentie, receptie of ander event, meer stress ervoer dan anders. Mogelijk had je ook last van druk op de borst. Ben je weleens weggelopen om even wat tijd door te brengen op de wc om even bij te komen? Of om even je e-mails te lezen of op je telefoon te kijken? En voelde je je daar dan ook schuldig of beschaamd over omdat je niet pro-actiever was of gewoon mee deed met de rest om zo nieuwe mensen te leren kennen? Kom je ook weleens later aan, kies je dan een stoel dicht bij de deur en vertrek je als het kan liefst ook weer eerder? Als HSP heb je vast al eens een of meer van deze situaties meegemaakt.

Ik ben me hier altijd erg van bewust en probeer mezelf dan ook uit mijn eigen comfort zone te trekken, maar dat kan nog best lastig zijn af en toe. Wat mij tijdens zulke events altijd enorm helpt is om 1 of 2 mensen op te zoeken die ik ken en daar dan connectie mee te maken. Het een leidt dan tot het ander, je wordt voorgesteld aan andere mensen die zij dan weer kennen en voor je het weet breidt je netwerk zich op natuurlijke wijze uit. Voor mij is dit een veel aangenamere manier van netwerken.

In het zakenleven bewegen we ons vaak in dezelfde kringen als collega ondernemers. We gaan naar dezelfde netwerkbijeenkomsten, dezelfde events of dezelfde trainingen. Je hebt dan automatisch ook als iets gemeen met de andere aanwezigen. Als je daar telkens 1 of 2 nieuwe mensen ontmoet, groeit je netwerk op een natuurlijke manier die bij jou past. Dit netwerkeffect zal in je voordeel werken en met een paar jaar heb jij het perfecte netwerk om je heen verzameld. Oefening baart kunst. En wie weet vind je het dadelijk zelfs leuk om te gaan netwerken en behoort de angst die je voelde voorgoed tot de verleden tijd.

gedreven door ego HSP arnhem
Hoogsensitieve ondernemers worden gewoonlijk niet gedreven door ego of door de behoefte om in de schijnwerpers te staan. Ze worden gedreven door een vasthoudend verlangen om hun grotere doel te bereiken.

Hier zijn een aantal Do’s and Don’ts die jou als hoogsensitieve ondernemer gaan helpen met netwerken:

Do’s

Bereid je goed voor. Besteed een aantal minuten aan het bekijken van de aanwezigheidslijst (als die er is) en identificeer een paar mensen die jij al kent en waar je mee kunt praten of je je voor de avond bij aan kunt sluiten. Bedenk ook een aantal discussie starters die passen bij het thema van de avond.

Elevator Pitch HSP HSO arnhemScherp je elevator pitch aan. Wees zelfverzekerd en beknopt als je jezelf, je bedrijf en jouw rol binnen je bedrijf beschrijft.

Wees aanwezig. Richt je aandacht alleen op de persoon waarmee je aan het praten bent. Geef die je onverdeelde aandacht. Als je niet graag aan het woord bent, wees dan een goede luisteraar. Dit geeft anderen een podium om te praten over zichzelf en veel mensen vinden dat geweldig.

Wees trouw aan jezelf. Je bent vast niet de enige in de zaal die het spannend vind. Zoek iemand die eruit ziet alsof hij/zij verdwaald is en probeer hen op hun gemak te stellen. De kans is groot dat die persoon ook HSP is en wij HSP's moeten elkaar helpen :)

Volg op. Maak verbinding met wie je hebt gesproken via Linkedin, stuur ze een email of schrijf ze een brief en hou je aan eventueel gemaakt afspraken.

Kwaliteit over kwantiteit – een of twee discussies met inhoud zijn zo veel meer waard dan tientallen visitekaartjes.

Don’ts

Verkopen HSP HSO arnhemProbeer niet te verkopen. Netwerken draait om mensen ontmoeten en elkaar helpen. Pas geleden kreeg ik nog een email van iemand die mij vertelde dat ze geïnteresseerd was in de non-profit organisatie waar ik goed contact mee had en ze wilde tijdens een lunch met mij bespreken hoe zij met haar bedrijf die non-profit organisatie kon ondersteunen. Wat bleek nou tijdens de lunch? Ze had helemaal geen interesse in de non-profit organisatie, ze wilde via mij in contact komen met belangrijke andere mensen binnen mijn netwerk om haar diensten aan te verkopen. Dat is dus niet de goede aanpak. Wees altijd eerlijk over je intenties. Wees onzelfzuchtig en doe ook iets voor de ander.

Wees niet bang om vragen te stellen. Meng je in gesprekken en stel vooral veel goede vragen.
Blijf uit de buurt van onderwerpen die gevoelig liggen of extreem zijn. Je wilt dat mensen je onthouden om de juiste redenen.

Blijf niet te lang hangen. Probeer aan te voelen wanneer het tijd word om visite kaartjes uit te wisselen en ga dan weer verder. Als HSP ben je uitermate geschikt dit aan te voelen en je kunt altijd op een later tijdstip het gesprek weer oppakken.

Reflecteer na afloop wat er wel en wat er niet goed ging en wat je een volgende keer anders of beter zou kunnen doen.

Tegenwoordig geniet ik echt van het netwerken. Ik ben er ook trots op dat dit zo organisch is ontstaan. Toen ik begon had ik namelijk helemaal geen netwerk op het gebied van waar mijn bedrijf actief is, dus ik heb het opgebouwd vanaf niets. Ik kan echt genieten van de contacten die ik leg, de gesprekken die ik voer en wat ik ook terug kan doen voor anderen.

Zo veel mensen hebben mij onderweg geholpen dat ik dit ook graag terug wil geven aan anderen. Dit is een van de belangrijkste drijfveren achter waarom ik doe wat ik doe. Ik kan er niet goed tegen om mensen ongelukkig te zien of te zien hoe ze aan het worstelen zijn met dingen die anders of beter kunnen. Dus ik probeer daar waar ik kan te helpen of tips te geven.

Wees trots op jezelf HSP HSO ArnhemConclusie

Aan alle hoogsensitieve ondernemers die er zijn, wees trots op wat je doet en geef het netwerken niet op. Experimenteer en vind een aanpak die voor jou goed werkt. Geloof me maar, als ik een solide netwerk kan opbouwen uit het niets, dan twijfel ik er niet aan dat jij dat ook kunt. Wees trouw aan jezelf en probeer jezelf vooral niet te veranderen maar te accepteren voor de mooie mens die je bent. Waarschijnlijk zul je ontdekken dat betekenisvolle relaties aangaan met andere professionals veel leuker is dan jezelf afzonderen op je kantoortje of je zolder kamer.

Vind je het nog altijd lastig en wil je graag eens sparren over een goede strategie die bij jou past? Dat kan! Ik bied een gratis 30 minuten HSP Groei gesprek aan en deze kun je via mijn website in mijn agenda inplannen.

Twijfel je of je een hoogsensitieve ondernemer bent? 

 
Download de Overtuigingen Transformatie Tool

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Wil je meer vrijheid & helderheid in je leven?

Plan jouw Doorbraak Sessie!