Blog

apr 7, 2017

Het #1 geheim om je energie hoog te houden voor HSP ondernemers

Categorie: HSP  Ondernemen 
Ingestuurd door: Barbera

#1 geheim HSP HSO Arnhem

Veel hoogsensitieve personen (HSP/HSO) voelen zich constant uitgeput. Je zenuwstelsel is anders bedraad, je hersenen lijken een filter te missen en deze maatschappij voorziet je 24 uur per dag 7 dagen in de week van informatie.

Aan het einde van de dag ben je op zoek naar dat gat in de grond waarvan je wilde dat je erin kon kruipen om er nooit meer uit te hoeven komen.

Goede zelfzorg HSP HSO ArnhemIk bevind me al een tijdje op een pad van zelfzorg en vaak vind ik de term 'zelfzorg' ook niet echt leuk. Het lijkt erop alsof we ons gezond verstand vergeten zijn en daardoor hebben we een woord nodig dat niet alleen onszelf maar ook anderen eraan herinnert dat we niet egoïstisch zijn als we ervoor kiezen iets te doen voor onszelf.

Maar dat ter zijde. Wat betreft mijn pad van zelfzorg zijn meditatie, yoga, saunadagen, wandelen in de natuur, ontspannende muziek en “alleen” tijd allemaal goede zelfzorg tactieken waar ik mee aan het experimenteren ben sinds mijn burn-out.

Maar als je het mij vraagt is het #1 geheim waar elke HSP/HSO mee moet beginnen als ze het gevoel hebben van “waar is mijn gat in de grond”, MEER SLAPEN!

Genoeg slaap HSP HSO ArnhemIk geloof dat dit een advies is waar elk mens zijn voordeel mee kan doen. Maar als je hoogsensitief bent, heb je nog meer slaap nodig dan anderen.

Als je zenuwstelsel in een constante staat van paraatheid verkeert, dan zal je het gevoel hebben dat je hoofd uit elkaar gaat spatten aan het einde van de dag. En soms misschien zelfs al als je de dag nog moet beginnen.

Het is geen verrassing dat hoogsensitief zijn je kans op het krijgen van minstens een burn-out gedurende je leven, vergroot. Slapen helpt om de druk te verlagen en je zenuwstelsel te revitaliseren. En dit is geen overbodige luxe of een “als ik er aan toe kom dan doe ik het” optie. Het is noodzaak.

Een paar jaar geleden, toen ik op zoek ging naar een oplossing voor mijn vermoeidheid buiten mezelf, waar we allemaal de neiging toe hebben als we net beginnen aan ons pad onszelf te genezen, ging ik naar een acupuncturist.

Nadat ze geduldig mijn verhaal had aangehoord (de stress op het werk en de stress thuis) keek ze me alleen maar aan en ze zei: “Ik heb de oplossing voor jou. 2 hele weken lang ga jij om 8 uur naar bed en je komt er niet uit totdat je je uitgerust voelt. Als je na die 3 weken nog steeds denkt dat je mijn hulp nodig hebt, dan zie ik je graag terug.”

Ik hou van slapen HSP HSO ArnhemNa 1 week voelde ik me weer mezelf. Ik kon niet geloven dat het zo simpel was! Ik genoot zo van het slapen dat ik het inderdaad die 2 weken heb volgehouden. En na die tijd vergat ik nooit meer om prioriteit te geven aan mijn slaap.

Als ik met cliënten werk en we kijken hoe ze beter voor zichzelf kunnen zorgen, dan begin ik tegenwoordig met hoe ze slapen. Je kan mediteren zoveel je wilt, maar als je slaaptekort komt, val je waarschijnlijk tijdens het mediteren gewoon in slaap.

Waar ik me vaak over verbaas als ik dit advies geef, is de weerstand waar ik op stuit.

Volwassen zijn lijkt automatisch te moeten betekenen dat je laat naar bed gaat (en daar gaat ook een angst om iets te missen achter schuil) en dat je niet zoveel slaap nodig hebt als een kind.

Hoewel dit waar is, je hebt inderdaad niet zoveel slaap nodig als kinderen, heb jij als hoogsensitief persoon veel meer slaap nodig dan een niet hoogsensitief persoon.

1 uur eerder naar bed HSP HSO ArnhemIk vraag niet van je dat je elke avond om 8 uur naar bed gaat, maar een uur eerder dan dat je normaal naar bed zou gaan is al 7 uur meer slaap in de week dan anders.

Doe dit 2 weken lang, elke avond en je zult merken wat een resultaat het brengt. Zorg dat je 2 uur voordat je naar bed wilt al begint met je avondroutine, zodat je je lichaam voorbereidt op het naar bed gaan. Dit betekent dat je in die 2 uur geen stimulerende dingen meer doet, zoals sporten of gamen, omdat dit de aanmaak van melatonine hindert. Melatonine speelt een belangrijke rol bij het reguleren van onze slaap.

Leg dus 2 uur voor je gaat slapen je telefoon weg, zit niet meer op de tablet of achter de computer en beperk bij voorkeur ook het kijken naar de televisie. Wij zijn namelijk niet geëvolueerd om zoveel kunstmatig licht in de avond te kunnen verdragen. Lees dan liever voor je naar bed gaat bij een klein leeslampje.

Op het moment dat je het gevoel hebt dat je bijgeslapen bent, doe er dan alles aan om deze fundamentele zelfzorg strategie erin te houden.

Zet grenzen strakker neer HSP HSO ArnhemZet je grenzen strakker neer. Creëer een leven voor jezelf waarin je genoeg slaap krijgt. Slaap niet langer dan 2 avonden achter elkaar minder dan 8 uur per nacht. Geloof mij maar, je zenuwstelsel zal je er dankbaar voor zijn!

Genoeg slapen helpt jou om een stevige basis neer te zetten, niet alleen voor alle andere dingen in je leven die je doet, maar ook voor het creëren van een doelbewust en energiek leven.

Als je hulp kunt gebruiken bij het creëren van goede gewoontes die jouw hoogsensitieve leven ondersteunen, aarzel dan niet om contact met me op te nemen.

Wil je op de hoogte blijven?

Maak dan een goede stap voor jouw bedrijf. Schrijf je in voor mijn tips en check of jij een hooggevoelige ondernemer bent met de HSO Checklist.

Vind je het leuk om een keer samen te sparren over waar je tegen aanloopt?

Ik bied een 30 minuten durende groeisessie geheel gratis aan en die kun je zelf via mijn website boeken

Of doe de Hoog Sensitieve Ondernemers Quiz!

Heb jij je al opgegeven voor HET Hoog Sensitieve Ondernemers Event van het jaar?

HSO Event Rhenen 28 april
O ja, deel deze post eens met je netwerk als je een ander wilt helpen. Ze zullen je dankbaar zijn...

 

 
Download de Overtuigingen Transformatie Tool

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Wil je meer vrijheid & helderheid in je leven?

Plan jouw Doorbraak Sessie!