Blog

mei 7, 2017

6 dingen waar je NU mee moet stoppen om succesvoller te zijn (als Hoog Sensitieve Ondernemer) 

Categorie: HSP  Ondernemen 
Ingestuurd door: Barbera

Stop om succesvoller te ondernemen


Velen van ons horen als we opgroeien de zin “Geef niet op!” of “Hou vol, zet door!” en dit hebben we zo goed in ons opgenomen dat we ons nu zelfs vaak schuldig voelen als we een boek niet uitlezen wat zo saai is dat we er haast bij in slaap vallen.

Onze ouders hadden het ook niet helemaal mis toen ze zeiden dat volharding noodzakelijk is voor succes. Maar soms is iets opgeven het meest effectieve wat je kunt doen. Of het nou om een mislukt project gaat, een ondankbare baan of een relatie die gedoomd is om te mislukken, stoppen kan een deugd zijn. 


“Opgeven is ook leiden.” – Nelson Mandela

 
Sommigen van ons zijn heel goed in het weten wanneer je moet stoppen, terwijl anderen veel moeite hebben om iets los te laten of op te geven. Onderzoek aan de Universiteit van Rochester heeft aangetoond dat mensen gemotiveerd zijn door "aanpak doelen" of door "vermijdingsdoelen".

 
HSPs die vallen in de aanpak categorie worden gemotiveerd door uitdagingen en verdoen hun tijd niet met te proberen problemen op te lossen die gewoon niet op te lossen zijn. Met andere woorden, zij weten wanneer ze moeten stoppen. 


HSPs die gemotiveerd worden door vermijdingsdoelen echter, maken zich meer zorgen dat ze falen. En falen iets iets wat ze kost wat kost proberen te vermijden. Dus blijven ze maar doorploeteren zelfs lang nadat alles erop wijst dat ze maar beter op kunnen geven. Dit is meestal een veel minder productieve aanpak. 


Weten wanneer je moet stoppen is een vaardigheid die je kunt leren. Als je de neiging hebt om eindeloos door te gaan terwijl het al lang heel duidelijk is dat het niet gaat werken, dan kun je jezelf trainen hier beter mee om te gaan. Je hoeft alleen maar te leren stoppen. Gelukkig biedt het leven ruim voldoende mogelijkheden om hiermee te oefenen. 


Hieronder aan aantal zaken waarmee we allemaal mogen leren om te stoppen: 


Stop met twijfelen aan jezelf.

Stop met twijfelen aan jezelf HSP HSOZelfvertrouwen speelt een grote rol bij het hebben van succes. HP heeft een interessante studie gedaan waarin ze het proces geanalyseerd hebben dat gebruikt werd door mensen om zich aan te melden voor een promotie. Vrouwen bleken zich alleen aan te melden als ze 100% voldeden aan de gestelde criteria voor de nieuwe functie, terwijl mannen zich al aanmeldden voor de promotie als ze voor 60% voldeden aan de gestelde criteria. De onderzoekers veronderstelden dat een van de vele redenen waarom mannen de topposities binnen het bedrijf zo domineerden was omdat ze op meer functies reageerden dan vrouwen.


Soms heb je alleen wat zelfvertrouwen nodig om die volgende stap te kunnen zetten. De kunst is dat je moet geloven in jezelf. Als je aan jezelf twijfelt, dan gaat het niet lukken. Doen alsof je zelfvertrouwen hebt, geeft gewoon niet dezelfde resultaten. Dus stop met twijfelen aan jezelf en ga ervoor.


Stop met dingen uitstellen.

Stop met uitstellen HSP HSOVerandering is niet altijd makkelijk. Jezelf verbeteren is zwaar. Voldoende lef verzamelen om te doen wat je wil doen is moeilijk, net als het werk wat er voor nodig is om het te laten slagen.

Als dingen moeilijk zijn, is het altijd makkelijker om ze uit te stellen tot morgen. Het probleem is echter dat morgen nooit komt. Zeggen dat je het morgen wel gaat doen is gewoon een excuus en het betekent dat je het of niet graag genoeg wilt of dat je de resultaten wilt zonder er het noodzakelijke werk voor te doen. Dus stop met uitstellen en ga het gewoon doen.


Stop met denken dat je geen keus hebt.

Stop met denken dat je geen keus hebt HSP HSOEr is altijd een keus. Natuurlijk, soms gaat de keuze tussen twee dingen die net zo slecht lijken te zijn, maar er is nog altijd een keus. Doen alsof je geen keus had maakt jou een slachtoffer die bereidwillig de mantel van hulpeloosheid aantrekt. Slachtoffer spelen zorgt ervoor dat je jouw macht weggeeft. En dat is het ergste wat je kunt doen. Om succesvol te zijn en om te kunnen slagen moet je ophouden met het weggeven van jouw macht. Dus maak die keuze en sta erachter.


Stop met het steeds maar weer dezelfde acties uit te voeren, terwijl je een ander resultaat verwacht.

Stop met steeds dezelfde acties te herhalen HSP HSOAlbert Einstein heeft ooit eens gezegd dat de definitie van krankzinnigheid is wanneer je steeds maar weer hetzelfde doet terwijl je een ander resultaat verwacht. Ondanks zijn populariteit en zijn scherpe inzicht, zijn er toch nog veel mensen van overtuigd dat twee plus twee uiteindelijk 5 wordt. Het feit is simpel: als je doet wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd al kreeg. Ongeacht hoe graag je ook een andere uitkomst zou willen. Als je andere resultaten wilt, dan zul je andere dingen moeten doen, ook al zijn die soms pijnlijk.


Stop met denken dat alles vanzelf wel weer goed komt.

Stop met denken dat t vanzelf weer goed komt HSP HSOHet is heel verleidelijk om te denken dat alles uiteindelijk wel weer goed komt, maar de waarheid is dat jij zult moeten werken voor een goede uitkomst. Dit heeft veel implicaties. Verwacht niet dat je baas uit zichzelf wel zal opmerken dat jij toe bent aan een promotie, verwacht niet dat je collega vanzelf wel harder gaat werken zodat jij het makkelijker krijgt, denk niet dat de klanten vanzelf wel naar je toe komen als je maar een mooie website hebt en geloof vooral niet dat mensen wel opgaan houden met over je heen te lopen zolang jij dat gewoon blijft toestaan. Dingen zullen niet ineens magisch gaan veranderen, jij zult proactief moeten zijn en de verantwoordelijkheid moeten nemen voor jezelf.


Stop met “Ja” zeggen.

Stop met je zeggen HSP HSOElke “ja” die jij zegt heeft een keerzijde. Door “ja” te zeggen tegen iets, zeg je “nee” tegen iets anders. “Ja” zeggen als je gevraagd wordt om over te werken bijvoorbeeld, betekent dat je “nee” zegt tegen de yogales die je normaal op dinsdag doet of “nee” zeggen tegen “quality time” doorbrengen met je gezin of “me time” met jezelf.

Op de universiteit van Californië hebben ze onderzoek gedaan naar de gevolgen van het moeite hebben met “nee” zeggen. Hoe meer moeite jij hebt met “nee” zeggen, hoe groter de kans is dat jij stress ervaart en in een burn-out terecht komt of misschien zelfs wel in een depressie. “Nee” zeggen is vaak een enorme uitdaging voor HSP's. Nee is een krachtig woord en je moet niet bang zijn om het te gebruiken. Als het tijd is om “nee” te zeggen, gebruik dan geen zinnen als “Ik denk niet dat...” of “ Ik weet niet zeker of...”. “Nee” zeggen tegen een nieuwe verplichting eert jouw bestaande verplichtingen en stelt jou instaat om deze te volbrengen. Op het moment dat jij leert om “nee” te zeggen, bevrijd je jezelf van onnodige beperkingen en maak je tijd en energie vrij voor de belangrijke dingen in het leven.


Samengevat

Er zijn duizenden manieren om je volledige potentieel te bereiken. We twijfelen aan onszelf, we besluiten dat dingen te moeilijk zijn of we maken onszelf wijs dat we ons er morgen wel om bekommeren. Als je echt succesvol wilt zijn, en dan bedoel ik ook ECHT succesvol, stop dan met je aandacht te richten op wat je zou moeten doen en kijk eens goed naar de dingen waar je mee zou moeten stoppen.

 
Vind jij het lastig om met dingen te stoppen en wil je eens sparren over wat je persoonlijke HSP strategie daarin zou kunnen zijn? Boek dan een gratis HSP Groeigesprek met mij.

 

 
Download de Overtuigingen Transformatie Tool

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Wil je meer vrijheid & helderheid in je leven?

Plan jouw Doorbraak Sessie!