Blog

feb 7, 2017

6 tips om tijd te besparen als hoog sensitieve ondernemer

Categorie: Ondernemen 
Ingestuurd door: Admin

meer tijd als HSO

Hooggevoelige personen hebben een gevoeligere sensorische antenne. Dit betekent dat we meer horen, zien, voelen, proeven en ruiken. HSPs zijn dus gevoeliger voor prikkels van buitenaf, maar ervaren tegelijkertijd ook van binnenuit een heel scala aan prikkels in de vorm van emoties en gedachten bv. Niet vreemd dus, dat een HSP tijdens de dag sneller door zijn energie heen is en vaak behoefte heeft om dan even weg te gaan uit de drukte om de batterij weer op te laden.

De Hoog Sensitieve Ondernemer (HSO)

Zoals ik in een eerder artikel al benoemde zijn hoog sensitieve personen uitstekende ondernemers. HSPs zijn vaak creatief, zien oplossingen snel en kunnen goed schakelen. Ondernemer zijn stelt hen in staat om hun leven en hun werk zo in te richten als ze zelf willen en zoals het beste bij hen past. Naast dat ze enorm getalenteerd zijn, willen ze ook van hun passie een succes maken. Van belang is daarbij dat ze goed leren omgaan met druk(te) en de daar bij horende prikkels.

Problemen tijdens de werkdag

kip-zonder-kop dag HSO coachIedereen heeft weleens een kip-zonder-kop dag. Je weet wel, zo'n dag waarin je van hort naar her rent, van alles oplost voor jan en alleman, constant gestoord wordt door bv de telefoon, kostbare tijd verspilt met social media en voor je gevoel niets zinnigs gedaan krijgt. Moedeloos kun je daarvan worden. Je krijgt zoveel prikkels binnen, dat je focus ver te zoeken is en prioriteiten stellen niet eens meer mogelijk is. Netwerk gesprekken of verkoopgesprekken kun je maar beter niet voeren op zo'n dag.

Op een kip-zonder-kop dag:

  • mis je focus
  • stel je geen prioriteiten
  • loop je omzet en klanten mis
  • verlies je veel tijd
  • voel je je geen professional
  • voel je je onzeker
  • durf je niet vanuit zelfvertrouwen te verkopen
  • vind je het lastig je eigen energie te managen
  • voel je je gestrest en moe

Er komt dagelijks veel op je af. Soms misschien zelfs te veel. Jij bent degene die daarmee om moet gaan. Door de juiste keuzes word jij de baas over jouw tijd en maak je van jouw dag een succes.

Krijg als hooggevoelige ondernemer weer grip op je dagelijkse werkzaamheden met deze 6 tips!

1. Begin de dag goed

Goed ochtend ritueel hooggevoelig ondernemerZorg dat je een goed ochtend ritueel hebt, zodat je goed aan de dag begint. Onderdeel hiervan zijn o.a. bewust naar je buik ademen, goed aarden en contact maken met je kern. Dit zorgt er letterlijk voor dat je steviger aan de dag begint, beter bij jezelf kunt blijven, beter je eigen grenzen kunt voelen en dus beter je eigen energie kunt managen. Hierdoor ben je minder snel uit balans en kun je de zaken die je tegen komt gedurende dag veel beter aan.

2. Verbind je met jezelf

Verbind je met jezelf, zodat je (respectvol) nee durft te zeggen en krachtig kunt communiceren. Het ligt in de natuur van een HSP om anderen te willen pleasen, om te willen voldoen aan de verwachtingen, regels en normen van de ander. HSPs willen namelijk graag gezien en aardig gevonden worden. Lukt dit niet, dan voelen ze zich vaak schuldig. Maar als jij er niet voor jezelf bent, dan kun je er ook niet voor een ander zijn. Dus leer (respectvol) nee te zeggen, je grenzen te voelen en aan te geven en krachtig te communiceren vanuit jouw kern.

3. Plan blokken in je agenda

Plan blokken in je agendaPlan blokken om te studeren, te werken, maar ook blokken met tijd voor jezelf, me-time. Vergeet ook niet blokken in te plannen voor je administratie, werken met klanten en marketing & acquisitie blokken. Hou het eenvoudig en werk efficient. Dit geeft rust en voldoening.

4. Pak dagelijks 3 doelen op

Maak een to-do lijst van je doelen, prioriteer deze en pak hier dagelijks 3 doelen van op. Check of het doel wat je voor ogen hebt wel realistisch is. Je doel moet namelijk wel haalbaar zijn, anders heeft het geen zin en ontmoedigd het je alleen maar. Maak vervolgens een realistische planning die jou in staat stelt om je doel te halen. Dit geeft rust, focus en overzicht.

5. Doe niet alles alleen

Omring jezelf alleen met mensen waar je energie van krijgt. Mensen die jou kunnen helpen om te groeien. Wees ook niet te trots om om hulp te vragen. Niemand hoeft het wiel opnieuw uit te vinden. Dit kost onnodig veel tijd en energie, terwijl er genoeg mensen zijn die je zouden kunnen helpen. Spar met collega ondernemers, sluit je aan bij een netwerkorganisatie, ga op zoek naar een coach die jou kan begeleiden, feedback en advies kan geven.

6. Slimme marketing

Slimme marketingVerstuur regelmatig een nieuwsbrief. Wees actief op max. 3 social media kanalen. Zet je lezers en bezoekers om in ambassadeurs voor je bedrijf. Deel waardevolle content en wees niet bang om zaken gratis weg te geven. Zorg dat de mensen je leren kennen. Gebruik bijvoorbeeld Hootsuite om op regelmatig tijden interessante zaken te posten naar je social media kanalen en gebruik scheduling om regelmatig en automatisch je nieuwsbrieven te versturen.

Vind je het leuk om een keer samen te sparren over waar je tegen aanloopt?

Ik bied een gratis 30 minuten groei sessie aan waarin we gaan kijken wat jouw persoonlijke HSP strategie zou kunnen zijn.

Maak een goede stap voor jouw bedrijf, schrijf je in voor mijn tips en check of jij een hooggevoelige ondernemer bent met de HSO Checklist

Twijfel je of je een hoog sensitieve ondernemer bent, doe dan de Quiz!

 
Download de Overtuigingen Transformatie Tool

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Wil je meer vrijheid & helderheid in je leven?

Plan jouw Doorbraak Sessie!