Blog

jul 7, 2017

2 Mentale Verschuivingen die zeer succesvolle ondernemers maken

Categorie: Ondernemen 
Ingestuurd door: Barbera

2 mentale verschuivingen van succesvolle ondernemers HSP HSO

 

Ben jij een echt succesvolle ondernemer? Of zou je dat willen zijn?

Echt succesvolle ondernemers maken 2 primaire verschuivingen in hun leven waardoor zo zo succesvol zijn. De meeste ondernemers maken wel de eerste verschuiving, maar heel weinig maken ook de tweede.

Beide verschuivingen vereisen een flinke mentale verandering van wat conventioneel en maatschappelijk geaccepteerd is. Om deze verschuivingen te laten plaatsvinden is het eigenlijk noodzakelijk dat je de negatieve en saboterende belemmeringen van je verleden leert loslaten.

De basis van de eerste verschuiving is de kracht van keuzes en individuele verantwoordelijkheid. Zodra je deze verschuiving gemaakt hebt, heb jij niet langer een tekort aan tijd, geld en relaties. De eerste verschuiving stelt jou dus in staat om een gelukkigere versie van jezelf te creëren. Een versie die tijd en geld genoeg heeft en een gelukkig leven leidt. Jij beslist waaraan en hoe jij je tijd besteed.

Aan de ene kant levert de eerste verschuiving je veel voldoening op, maar aan de andere kant kan deze verschuiving ook voor verlamming zorgen. Dit is de reden waarom maar weinig mensen de tweede verschuiving maken.

Voorbeeld: Muzikanten die net beginnen, schrijven veel muziek. Ze doen dit uit passie en uit liefde. Hun dromen zijn vaak groot. Maar zodra ze bekend worden, beginnen de meeste muzikanten steeds minder muziek te schrijven.

Dit gebeurt vaak vanwege 2 redenen:
1. Hun focus ligt niet meer op waarom ze muziek schrijven, maar is verschoven naar wat hun muziek hen opgeleverd heeft. Het gevolg hiervan is dat ze of tevreden zijn met hun resultaten en zich niet langer geroepen voelen om meer muziek te schrijven.
2. Of ze willen nog wel meer muziek maken, maar hun vuur (hun waarom) is verdwenen en daardoor schrijven ze niet langer muziek van dezelfde kwaliteit en met dezelfde diepte als eerder. Ze raken verlamd en zijn bang dat hun beste jaren al achter hen liggen.

De basis voor de tweede verschuiving ligt in het overstijgen van je eigen onafhankelijkheid, hierdoor rek je jouw denken tot ver buiten jezelf. Daarom begint de tweede verschuiving dus door 10x groter te denken en daardoor is het noodzakelijk dat je een team/netwerk om je heen verzamelt die jou helpen om jouw ideeën tot uiting te brengen.

In dit artikel leg ik het proces uit achter de eerste en de tweede verschuiving.

Verschuiving 1: De kracht van de keuze

Keuzes HSP ONdernemers coach 

Hieronder de kerncomponenten van jouw mentale model nadat je de eerste verschuiving hebt ervaren:

Jij bent verantwoordelijk

Om de eerste verschuiving te maken, moet je van een externe locus of control gaan naar een interne locus of control. Dit is een wetenschappelijke manier om te zeggen dat je moet stoppen met slachtoffer zijn van externe omstandigheden en dat je verantwoordelijkheid moet nemen voor je eigen leven.

Jij bent verantwoordelijk voor hoe jij reageert op het leven. Reageer niet langer impulsief. Geef niet langer anderen de schuld voor je eigen tekortkomingen. Maar neem verantwoording voor je eigen keuzes.

Jij bent 100% verantwoordelijk voor jouw bedrijf. Ook al heb je een zaken partner, dan nog ben jij 100% verantwoordelijk voor je bedrijf. Als het bedrijf faalt dan komt dat door jou. Jij hebt keuzes gemaakt en keuzes hebben gevolgen. Natuurlijk kunnen daar anderen bij betrokken zijn, maar je kunt anderen niet de schuld geven van jouw eigen keuzes.

Zelfleiderschap vraagt verantwoordelijkheid. Als iets niet gaat zoals gepland of verwacht, wie (of wat) geef je dan de schuld? Als dat iemand anders is dan jijzelf dan blijf je gevangene van de dingen buiten jouw controle.


Elke keuze heeft dus een prijs en een gevolg.


Vrije wil bestaat niet

Geen vrije wil HSP Ondernemers Coach

Je bent niet “vrij” om te doen wat jij maar wilt, tenzij je bereid bent om te accepteren wat de gevolgen zijn van die acties. Zoals Stephen R. Covey uitlegt, “Wij zijn de baas over onze acties, maar de gevolgen die daaruit voortvloeien worden gecontroleerd door principes”.

 • * Je hebt geen controle over de uitkomsten van je leven.
 • * Je hebt geen controle over hoe andere mensen op je zullen reageren.
 • * Je hebt geen controle over je gezondheid.
 • * Je hebt geen controle over hoeveel geld je verdient.

Principes controleren deze dingen.


De enige manier om negatieve gevolgen te voorkomen, is deze principes te leren begrijpen. Daarom zijn succesvolle ondernemers continue bezig met leren en streven ze ernaar de wereld om hen heen beter te begrijpen en zich te blijven ontwikkelen.


Je kunt niet vrij zijn om te handelen, als je de gevolgen niet begrijpt van jouw gedrag. Onwetendheid is helemaal geen zegen. Als je onwetend bent dan ben je gebonden aan de negatieve gevolgen van jouw keuzes, zonder dat je weet waarom de gevolgen negatief zijn of wat de reden is voor die negatieve gevolgen.


Zodra je begrijpt dat elke keus, zelf de kleine keuzes, een bepaald resultaat geven, dan pas kun je beslissen welke resultaten jij wilt. Geen enkele keus is zonder gevolgen. Elke keus is verbonden aan een resultaat. En dus heeft elke keus een betekenis.


Elke keus neemt ook tijd in beslag en die tijd krijg je niet terug. Natuurlijk kun je je koers bijstellen. Natuurlijk kun je leren van gemaakt fouten. Natuurlijk kun je problemen oplossen. Maar er is altijd een gevolg. En zodra jij je dat realiseert, ga je zuiniger om met het besteden van je tijd aan niet-essentiële activiteiten. En neem je dus meer weloverwogen keuzes.


Succes (en geluk) is een keuze

Zelfvertrouwen HSP Ondernemers Coach

Succes, gezondheid en geluk zijn allemaal gevolgen van jouw keuzes. Het zijn allemaal bijproducten die ontstaan door keuzes die jij gemaakt hebt.


Succes, gezondheid en geluk zijn gevolgen en geen oorzaken.


En je hebt geen invloed op de gevolgen. Je hebt echter wel invloed op de oorzaken, dit is namelijk jouw gedrag wat weer jouw keuzes beïnvloedt. Last van negatieve invloeden uit je omgeving? Jij kunt ze veranderen.


Recent onderzoek heeft aangetoond dat de meeste mensen “zelfverzekerd zijn“ verkeerd begrijpen. Zelfverzekerd zijn leidt niet tot betere prestaties. Zelfverzekerd zijn is een gevolg van een eerdere prestatie.


Voorbeeld: Als jij je dag goed begint, dan zit je gelijk lekker in je vel en heb je waarschijnlijk voldoende vertrouwen in jezelf voor de rest van de dag. Maar als je dag slecht begint, dan kan dat jouw zelfverzekerdheid ondermijnen, dit kan zelfs onbewust gebeuren.


Zelfverzekerdheid is een directe weerspiegeling van de resultaten uit het verleden. Daaruit volgt dat gisteren dus belangrijker is dan vandaag. Gelukkig is vandaag de gisteren van morgen. Dus ook al is jouw vertrouwen in jezelf vandaag niet helemaal optimaal, je hebt nog steeds controle over je vertrouwen in jezelf van morgen.


Zodra je die mentale verschuiving hebt gemaakt, weet je dat jouw emotionele welbevinden jouw eigen verantwoordelijkheid is en dus het gevolg is van jouw keuzes
. Als je zelfverzekerd wilt zijn, dan is dat aan jou. Als je gelukkig wilt zijn, dan is dat ook aan jou. Als je succesvol wilt zijn, dan is ook dat aan jou. Dit zijn allemaal jouw keuzes.


Flow is essentieel

Flow HSP Ondernemers Coach

Zodra jij in een positieve flow zit, dan wil je daar niet meer uit. Iedereen die dit weleens heeft ervaren zal dat beamen.


Ondernemers die die eerste mentale verschuiving hebben ervaren geloven echt in flow. Ze hebben hard gewerkt om in hun flow te komen en weten ook hoe het voelt als ze niet in flow zijn.


Niet in flow zijn voelt niet tof. Het is echter hoe de meeste ondernemers hun bedrijf leiden. En zonder flow zijn de resultaten maar minimaal, zelfs al steek je er ontzettend veel moeite in.


Flow ontstaat door consequent te zijn. Flow krijg je door bewust moeite te stoppen in een enkel doel of een enkele visie. En uiteindelijk neemt het universum het dan over. Het is net alsof het universum is gaan samenwerking voor jouw welbevinden. En dat is eigenlijk ook zo!


Het is dus heel belangrijk om in flow te blijven zodra je daar in zit. En daarom moet je blijven leren, blijven ontwikkelen en blijven groeien.


De meeste ondernemers komen niet verder dan de eerste verschuiving. En dat is erg jammer.


Als jij volledig de verantwoording neemt voor jouw leven en jouw keuzes, dan zul je willen blijven leren. Je zult de principes willen leren begrijpen die voor succes in jouw leven en jouw bedrijf zorgen.


Na die eerste verschuiving zul je al een stuk succesvoller zijn. Er is echter een manier om nog succesvoller te kunnen worden. Doordat veel mensen helaas alleen maar aan zichzelf en aan hun eigen wensen en behoeftes denken en niet aan die van anderen, bereiken veel mensen niet dat hogere niveau van succes.

 

Struikelblokken HSP Ondernemers coach
De belangrijkste struikelblokken voor ondernemers die de eerste verschuiving hebben gemaakt en die hen tegenhouden om nog succesvoller te zijn, zijn de volgende:

 • * De wereld draait alleen om “hen”
 • * Hun visie strekt zich niet verder dan hun eigen behoeften en doelstellingen
 • * Ze worden tevreden en afgeleid door hun eigen succes
 • * Ze houden op met het doen van die dingen die hen succes gebracht hebben
 • * Ze vergeten hun “waarom”
 • * Ze worden een perfectionist en ze raken hun motivatie en hun wil te blijven leren kwijt
 • * Ze hechten zich teveel aan hun succes en hun waargenomen identiteit
 • * Ze gaan van aanvallen over op verdedigen en in plaats van zich te blijven ontwikkelen, richten ze hun energie op het behouden van wat ze al hebben
 • * Ze raken geobsedeerd door de constante bevestiging van zichzelf en van anderen en houden op met het opzoeken van echte feedback
 • * Ze leren niet hoe ze goed kunnen samenwerken met anderen
 • * Ze denken dat hun manier de goede manier is
 • * Ze vertrouwen andere mensen niet genoeg om te delegeren of om mee samen te werken

Ben je alleen maar op zoek naar een individueel leven vol geluk en voorspoed, lees dan vooral niet verder.


Maar als HSP ondernemer ben je in de unieke positie dat dit hoogstwaarschijnlijk niet voor jou geldt.


Dus als jij meer wilt groeien, betere relaties wilt en geluk en voorspoed wilt ervaren in je leven, lees dan verder hoe de tweede verschuiving werkt.


Verschuiving 2: De kracht van de context

Context HSP Ondernemerscoach

“Synergie is wat er gebeurt als 1 plus 1 tien, honderd of zelfs duizend is! Het is het resultaat wat ontstaat als twee of meer mensen bepalen dat ze samen verder gaan en/of samen een geweldige uitdaging aangaan” — Stephen R. Covey


Zolang jij wilt blijven leren, ga je actief opzoek naar manieren om jouw kennis te blijven vergroten. Je wilt leren van je fouten en je wilt graag feedback ontvangen. Het is voor jou belangrijker om te blijven leren dan wat andere mensen van jou denken.


Maar ook al heb je met de eerste verschuiving zelfvertrouwen en vaardigheden ontwikkeld die jou in staat stellen om geweldig werk te verrichten, je realiseert je wel dat je alleen maar zover komt. De eenpitter mentaliteit is achterhaald en overschat.


Misschien lukt het jou om de wereld te veranderen in je eentje. Maar je kan de wereld nog veel meer verbeteren met de hulp van de juiste mensen. Stephen R. Covey legt dit uit in zijn boek: “De 7 Gewoontes van Zeer Effectieve Mensen.”
De 7 gewoontes helpen jou om die eerste verschuiving te ervaren. Covey noemt dit de “Privé Overwinning”.


De gewoontes die Covey omschrijft om die privé overwinning te ervaren zijn:

 • * Wees proactief
 • * Denk aan het eindresultaat als je begint
 • * Doe de belangrijkste dingen eerst (prioriteer)

Zodra je deze gewoontes beheerst, zul je van afhankelijkheid van anderen gaan naar zelfstandigheid en vertrouwen hebben in jezelf. Dit is de eerste mentale verschuiving.


Drie extra gewoontes uit Covey's boek zijn bedoeld om jou naar een nog hoger niveau te tillen. Op dit niveau ervaar jij synergetische relaties in alle delen van jouw leven en wat dit voor jou betekent. Wat ik de tweede mentale verschuiving noem, noemt Covey de “Publieke Overwinning”.


De gewoontes die Covey omschrijft om die publieke overwinning te ervaren zijn:

 • * Denk in win-win
 • * Streef ernaar het eerst te begrijpen....en dan pas begrepen te worden
 • * Synergie


Ik ken meerdere “succesvolle” ondernemers die deze 3 gewoontes niet laten zien.
In plaats van bezig zijn het te begrijpen, zijn ze alleen maar bezig met zelf begrepen te worden. In plaats van samen te werken, zijn ze alleen maar bezig de zaken op hun manier te doen en zien ze anderen als inferieur. Ze zijn geen team spelers. Er valt hen niets te leren. Ze gaan geen samenwerkingen aan. Ze geven eigenlijk maar weinig om andere mensen.

Hieronder de basiscomponenten van jouw mentale model nadat je de tweede verschuiving hebt ervaren:


In 10x denken

10x denken HSP Ondernemerscoach
Succesvol worden vereist dat je de verantwoordelijkheid neemt voor jouw leven en jouw keuzes. Hiermee word jij bovengemiddeld, omdat gemiddeld genomen de meeste ondernemers die verantwoordelijkheid niet nemen.


10x denken is echter wel heel wat meer dan alleen maar verantwoordelijkheid nemen. Ook anderen moeten verantwoordelijk zijn. 10x denken houdt veel meer durf en creativiteit in dan gewoon proactief zijn.


10x denken brengt je van een doel als een jaaromzet van €100.000 naar een jaaromzet van €100.000.000. Of van het helpen van 100 mensen naar het helpen van 1000 mensen. Of van het krijgen van 10.000 bezoekers per dag op je website naar het krijgen van 100.000 bezoekers per dag.


Zodra je dit doet, verschuift je strategie onmiddellijk.


Denk maar eens na over de volgende vraag: “Stel iemand houdt een pistool tegen je hoofd. Wat kun jij doen zodat jouw 10-jaar doelstellingen in 6 maanden realiteit worden?”


Door jezelf deze vraag op deze manier te stellen, dwing je jezelf om creatiever te gaan denken en conventionele ideeën los te laten. Als je groter wilt denken, stel je zelf dan betere (en absurdere) vragen!


Dit soort vragen leidt vaak tot een creatieve doorbraak. Ze zorgen er namelijk voor dat je andere gedachtepaden moet gaan bewandelen. En dit zorgt weer automatisch voor een totaal andere aanpak dan je normaal zou gebruiken.


Welke absurde vraag breekt jou los van je beperkende, traditionele manier van denken?


Delegeren

Delegeren HSP Ondernemerscoach

Zodra je begint met 10x denken, zul je je realiseren dat je niet alles in je eentje kunt. Je hebt veel meer focus en veel meer handjes nodig. Dus wordt het belangrijk dat je een goed team om je heen gaat bouwen. Jouw netwerk bepaalt jouw netto waarde.


Hoe eerder jij een team om jezelf heen bouwt, hoe sneller, beter en groter jouw resultaten zullen zijn. En bijna altijd zul je het gevoel hebben dat je nog niet klaar bent voor dit team.


Raak ook niet verstrikt in wat de algemene consensus is voor wat “een team bouwen” betekent. Het betekent niet perse dat je ook mensen moet “aannemen” in de traditionele zin van het woord. Het kan ook betekenen dat je diensten uitwisselt. Of dat je een win-win relatie aangaat, zoals ik die ook heb met mijn VA.


Dit zijn win-win relaties waarin jij je focust op jouw super power en de mensen om je heen focussen zich op die van hen.


Samenwerking en synergie in alle delen van het leven

Samenwerking HSP Ondernemerscoach

Neem eens een minuutje om eens goed naar jouw leven te kijken.


Als je gaat sporten, doe je dat dan alleen of heb je een maatje? Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen het fijner vinden om alleen te sporten. Maar met een maatje heb je als voordeel dat je ook daadwerkelijk gaat en dat je jezelf verder pusht dan dat je alleen zou hebben gedaan. Alleen sporten komt dan niet eens meer bij je op.


Michael Jordan heeft het ooit gezegd,“Talent wint wedstrijden, maar teamwerk en intelligentie winnen het kampioenschap.”


Mensen meten zich graag met andere mensen op hun niveau. Diegenen die snel willen groeien in hun bedrijf, meten zich met ondernemers die al veel verder zijn. Nog beter is het om te gaan samenwerken met die ondernemers die al zeer succesvol zijn.


Als je een super succesvol bedrijf wilt neerzetten, omring je dan met ondernemers die dat succes al bereikt hebben. Als je beter wil worden in je marketing, ga dan een samenwerking aan met iemand die op dat gebied al veel verder is dan jij. Wil je webinars gaan geven, ga samenwerken met iemand die dit al jaren doet.


Als het een echte samenwerking betreft, moet jij zelf natuurlijk ook wat te bieden hebben. Het gaat gemakkelijk succesvol worden, het gaat om snelle en intensieve groei. Daarom moet een samenwerking altijd win-win en synergetisch zijn. Bouw dus je eigen bedrijfsteam. Zakelijk succes vereist een synergie van kwaliteiten. Je kan domweg gewoon niet alles alleen.


Nogmaals, het grote verschil tussen de eerste en de tweede verschuiving zit hem erin dat je verantwoordelijk bent voor meer dan alleen jezelf. Anderen vertrouwen op jou, dat je er bent en dat je doet waar jij goed in bent. Jij bent dus verantwoordelijk voor jouw team.


Deze anderen kunnen klanten, fans, familie of bv een sportmaatje zijn. Wie dan ook. Het punt is dat jij ook verantwoordelijk bent voor het succes van anderen. Jouw succes, is hun succes en visa versa. Hun groei en ontwikkeling kan net zo bevredigend zijn als jouw eigen ontwikkeling. En soms misschien nog wel veel bevredigender.


Rust en herstel

rust & herstel HSP Ondernemers Coach

Werken met een 10x doel en een plan dat te bereiken vereist een ontspannen, uitgerust brein.


Diep, creatief en strategisch denken en werken is uitputtend. Een essentieel onderdeel van die tweede verschuiving is “minder doen, maar op een betere manier”. Bij de eerste verschuiving gaat het vaak om de hoeveelheid werk, maar bij de tweede verschuiving gaat over de kwaliteit van het werk.


De eerste verschuiving kun je al ervaren als je gaat darten. Gewoon een paar darts gooien kan in eerste instantie al gezien worden als een enorme overwinning. Uiteindelijk zal een aantal van die pijlen ook daadwerkelijk het bord raken en dat trekt dan weer de aandacht van de mensen om je heen. Maar zodra je de tweede verschuiving hebt gemaakt, bevind jij je onder de pro's. Het gaat dan niet alleen maar om het bord raken, het gaat erom dat je constant en telkens weer de bulls-eye raakt.


Precisie.
Kwaliteit.


Rust en herstel worden dan steeds belangrijker. Dit geldt voor iedereen die op top niveau presteert. Top atleten besteden enorm veel tijd aan uitrusten. Neem bijvoorbeeld Federer en LeBron. Zij zeggen beiden gemiddeld 12 uur per dag te slapen.


Hetzelfde geldt voor mensen die bodymassa en kracht willen opbouwen. Ze moeten hun lichaam meer tijd geven om te herstellen en om te slapen, maar tijdens hun workouts moeten zij zichzelf harder en zwaarder pushen. Minder, maar beter. Dit geldt ook voor mentaal en strategisch werk.


Herstellen is meer dan alleen fysiek uitrusten. Het betekent dat je je ook even helemaal moet ontpluggen van alles. Even helemaal weg van alle prikkels zoals je smartphone, de tv of de computer. Een recente studie heeft aangetoond dat men dit te weinig doet en dat dit je herstel van je werk (en je leven) in de weg staat. Mensen lijken tegenwoordig altijd maar “aan” te staan. Ze ontpluggen nooit helemaal, want ze hebben altijd hun telefoon bij zich.


Deze studie liet zien dat die mensen die zich bewust werden van hun smartphonegebruik en die daar regelmatig even pauze van namen, beter in staat waren om afstand te nemen van hun werk. Dit is niet alleen essentieel voor herstel en betrokkenheid, maar ook voor ontspanning en plezier in het leven.

 

Grenzen HSP Ondernemers coach

Samengevat: Stel gezonde grenzen wat betreft je smartphone en internetgebruik. Zorg ervoor dat je smartphone niet in je buurt is wanneer mogelijk. Als hij fysiek in de buurt is, zul je hem onbewust toch gaan gebruiken. Leg hem in een la van je dressoir of laat hem in je handtas zitten als je thuiskomt. Sta jezelf toe echt bij te komen en uit te rusten zodat jij je bezig kunt houden met leven! Dit is absoluut essentieel als je die tweede verschuiving wilt maken.


Conclusie

Deze mentale verschuivingen zijn geweldig en zorgen er echt voor dat jij zeer succesvol wordt met jouw onderneming.


Waar jij je op je eigen pad bevindt, kun je jouw begrip van deze principes op deze diverse niveaus verdiepen en intensiveren.


Hou niet op met leren. Wanneer jij verandert hoe je tegen de dingen aankijkt, dan zullen de dingen die je ziet ook veranderen.


Ben jij pro-actief? Ja? Download dan mijn checklist om te kijken of jij een hoogsensitieve ondernemer bent.

HSO Checklist

 

Ben je benieuwd naar jouw persoonlijke HSO strategie? Plan dan een gratis afspraak met mij.

 
Download de Overtuigingen Transformatie Tool

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Wil je meer vrijheid & helderheid in je leven?

Plan jouw Doorbraak Sessie!