Blog

jun 7, 2016

Hoe hou je op met het overnemen van andermans emoties?

Categorie: HSP 
Ingestuurd door: Admin

Emoties zoals angst, frustratie en boosheid zijn energieën. Deze energieën zou je in theorie kunnen "oplopen" van andere mensen zonder dat je dat door hebt. Als je de neiging hebt om een emotionele spons te zijn, dan is het belangrijk om te weten hoe je kunt voorkomen dat je andermans negatieve emoties overneemt of hoe je vrij rondgaande negatieve emoties in groepen kunt afweren. Ook is het mogelijk dat chronische angst, depressie of stress je kunnen veranderen in een emotionele spons doordat ze je afweer slopen. Ineens ben je hypergevoelig voor anderen, vooral voor diegenen met dezelfde pijn als jij. Dat is hoe empathie werkt; we zoomen in op hete hangijzers die nog onopgelost zijn in onszelf.

Vanuit een energetisch standpunt gezien, kunnen diverse bronnen de oorzaak zijn van negatieve emoties: wat je voelt kan van jou zijn; wat je voelt kan van een ander zijn; of het kan een combinatie van de twee zijn. Ik ga nu wat vertellen over de verschillen en hoe je strategisch je positieve emoties kunt versterken zodat je geen negativiteit op je schouders hoeft te nemen die niet van jou is.

Stappen

Uitschelden 2beinbalance arnhem

 1. Identificeer wanneer je ontvankelijk bent. De persoon die het meeste kans maakt om overweldigd te worden door negatieve emoties om zich heen is de "empaat", iemand wie zich gedraagt als een emotionele spons. Signalen die erop kunnen wijzen dat je een empaat bent zijn:

  • Mensen noemen je "hyper-sensitief", "overgevoelig", etc. en ze bedoelen dat niet als een compliment!

  • Je voelt angst, spanning en stress van andere mensen aan en je trekt dit jouw lichaam in en die voelen dan alsof het je eigen fysieke symptomen en pijn zijn. Het hoeven niet eens mensen te zijn die je niet kent of die je niet aardig vind, je wordt ook beïnvloed door vrienden, familie en collega's.

  • Je voelt je snel moe, uitgeput, leeggezogen en ongelukkig in grote menigten.

  • Geluid, geuren en veel gepraat zijn een aanslag op je zenuwen en zorgen voor spanning.

  • Je hebt tijd alleen nodig om je batterij weer op te laden.

  • Je denkt waarschijnlijk minder na over wat je voelt en je gevoelens zijn snel gekwetst.

  • Je bent van nature vrijgevig, genereus, spiritueel ingesteld en een goede luisteraar.

  • Je zorgt er vaak voor dat je een uitweg hebt, zo dat je snel weg kunt, bijvoorbeeld door met je eigen auto naar evenementen te gaan etc.

  • De intimiteit van intieme relaties kan aanvoelen alsof je stikt of dat je jezelf kwijtraakt.

 2. Ga op zoek naar de bron. Vraag je zelf eerst af of wat je voelt van jou is of van een ander. Het kan ook beide zijn. Als de emotie zoals angst of boosheid van jou is, ga Empathie 2beinbalance arnhemdan voorzichtig de confrontatie aan met hetgeen die emotie veroorzaakt, alleen of met hulp. En als de emotie niet van jou is, probeer dan of je de oorzaak kunt aanwijzen.

  • Als je bijvoorbeeld net een comedy hebt gekeken, maar je komt thuis uit de bioscoop en je voelt je sip, dan kan het zijn dat je de depressieve gevoelens van de persoon die naast je zat hebt overgenomen. Wanneer mensen dichtbij zijn, kunnen jullie energie velden overlappen.

  • Het zelfde geldt voor een winkelcentrum of een druk concert bijvoorbeeld. Als drukke plaatsen je overstuur maken of je overweldigen, dan kan dat zijn omdat je alle negatieve energie om je heen in je op neemt.
 3. Afstand nemen 2beinbalance arnhemNeem afstand van de vermoedelijke oorzaak, indien mogelijk. Ga minstens 10 meter verder op staan en kijk of je je dan beter voelt. Maak je niet druk dat je niemand voor het hoofd wilt stoten. Aarzel niet om van stoel te wisselen in een publieke omgeving, als je ineens een depressief gevoel over je heen voelt komen.

 4. Centreer jezelf door je te concentreren op je ademhaling. Door dit te Ademhalen hooggevoelig 2beinbalance arnhemdoen verbind je jezelf met je diepste wezen. Adem een paarminuten lang negativiteit uit en kalmte in. Dit helpt om jezelf te gronden en jezelf los te maken van angst en andere moeilijke emoties. Visualiseer dat de negativiteit je lichaam verlaat als een soort grijze mist, terwijl hoop als een gouden licht binnenkomt. Dit kan hele snelle resultaten hebben.

 5. Solar plexus hooggevoelig 2beinbalance arnhemSpoel het schadelijke eruit. Negatieve emoties, zoals angst, blijven vaak hangen in je emotionele centrum, je solar plexus.

  Plaats je hand op je solar plexus terwijl je met je geest liefdevolle genegenheid naar dat gebied stuurt om de stress te verjagen.

  Gebruik deze methode dagelijks bij langdurige depressie of spanning. Het versterkt je centrum, is troostend en het bouwt een gevoel van veiligheid en optimisme op als je dit tot een ritueel maakt.

 6. Beschermen hooggevoelig 2beinbalance arnhemBescherm jezelf. Een handige vorm van bescherming die door veel mensen wordt gebruikt, inclusief genezers met veelvragende patiënten, is het visualiseren van aan cocon van wit licht (of welke kleur je dan ook een gevoel van kracht geeft) om je hele lichaam heen. Zie het als een schild dat alle negativiteit en lichamelijk ongemak blokkeert, terwijl het alle positiviteit wel doorlaat.

 7. Beheers de emotionele overbelasting. Je hoeft niet volkomen onafhankelijk te worden van je vermogen om andermans emoties te absorberen; verander de "vloek" in een  "gave" door strategieën te ontwikkelen die jou bevrijden. Leer hoe je mensen herkend die een Mediteren hooggevoelig 2beinbalance arnhemnegatieve invloed op jou hebben. Mensen die vaak erg moeilijk zijn voor emotionele empathen zijn de kritiekgever, het slachtoffer, de narcist en de controlfreak. Deze mensen worden ook wel "emotionele vampieren" genoemd. Op het moment dat je weet hoe je dit gedrag herkend, dan kun je jezelf ertegen beschermen. Soms is het nodig dat je weggaat uit hun bijzijn, terwijl je tegen jezelf zegt: "Ik respecteer de persoon die je vanbinnen bent ook al hoe ik niet van wat je doet".

  Eet een maaltijd met een hoog proteïne gehalte voor je deelneemt aan stressvolle situatie als je begeven in een menigte. En als je je dan toch in een menigte begeeft, zorg dan dat je uitwijk mogelijkheden hebt, zoals aan de rand van de menigte blijven bijvoorbeeld. Zorg er ook voor dat je niet afhankelijk bent van andere mensen. Kom met je eigen auto of weet in ieder geval hoe je makkelijk thuis kunt komen indien nodig. Zorg ook dat je voldoende geld op zak hebt om andere afspraken te kunnen maken als je je overweldigd voelt.

  Tijdlimiet hooggevoelig 2beinbalance arnhemZet een tijd-limiet. Weten hoeveel je kunt verdragen voor het je teveel wordt is essentieel om je geestelijk welzijn te garanderen. Stel ook vriendelijke maar betekenisvolle grenzen met andere mensen die je snel overweldigen; blijf bijvoorbeeld niet 2 uur staan luisteren naar iemand die maar door gaat over zijn problemen, terwijl je na een half uur eigenlijk al afgehaakt hebt.

  Zorg dat je je eigen privé plekje hebt als je je huis met anderen deelt. Vraag anderen je alleen-tijd ook te respecteren, zodat je je kunt opladen. Dit is vooral belangrijk om er voor te zorgen dat je niet te veel de emoties van je partner overneemt. Een studeerkamer, een "mannengrot", een naai kamertje, een leeshoekje etc. bieden je allemaal een ruimte voor jezelf. Beoefen ook mediteren en mindfulness.

 8. Positieve mensen hooggevoelig 2beinbalance arnhemGa op zoek naar positieve mensen en situaties. Bel een vriend(in) op die het goed ziet in anderen. Breng tijd door met een collega die de zonnige kant van de dingen bevestigd. Luister naar hoopvolle mensen. Hoor het vertrouwen dat ze hebben in zichzelf en in anderen. Koester ook hoopvolle woorden, liedjes en kunst vormen. Hoop is besmettelijk en het haalt je humeur op. Kweek positieve emoties die je innerlijke kracht versterken. Als je omgeven bent door vrede en liefde dan zul je net zo sterk floreren als dat negatieve emoties je in de put kunnen trekken. Het respecteer van je eigen behoeften door middel van gezonde zelf liefde, verbeterd je capaciteit om anderen te respecteren.

  Leer hoe je mededogen kunt gebruiken als een manier om jezelf te verdedigen tegen overweldigende emoties. Mededogen stelt je in staat om empathisch te zijn voor de situatie van andere mensen, maar het is wel noodzakelijk dat je meelevend bent richting jezelf. Dat betekend dat je je niet schuldig hoeft te voelen om hulp te zoeken als je je overweldigd voelt. Hulp zoeken zorgt er op de lange termijn juist voor dat je meer betrokken bent bij andere mensen in plaats van juist minder. Het betekend ook dat je jezelf bij elkaar houdt, door je niet onder te dompelen in de wereld van negatieve mensen.

Tips

Ongemak, pijn, verwarring en je overweldigd voelen nadat je midden in een menigte bent geweest, zijn allemaal tekenen dat je negatieve emoties van andere mensen hebt geabsorbeerd waartegen je lichaam je probeert te beschermen. Blijf deze strategieën uitvoeren. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden elke keer als je je emotioneel overweldigd voelt. Met strategieën die je in staat stellen ermee om te gaan, heb je een snel antwoord op stressvolle situaties, voel je je veiliger en je gevoeligheid kan een plek krijgen. Het is mogelijk dat als je last hebt van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom, dat je eigenlijk last hebt van een emotionele overbelasting.
Sommige mensen reageren op het absorberen van negatieve emoties met paniek aanvallen, depressiviteit, vreetbuien en onverklaarbare fysieke symptomen.

Waarschuwing

Verwacht niet dat anderen jouw behoeftes respecteren. Sommige mensen zullen dat nooit doen. Echter het meest krachtige woord is "nee".
Je hoeft het niet volgens hun wensen te doen, voor jezelf zorgen komt eerst en pas daarna ben je in staat om voor anderen te zorgen.
Herken ook dat de meeste of misschien alle tekenen die erop wijzen dat je een empaat bent ook van toepassing zijn op afhankelijk zijn, vooral als je moeite hebt met "nee" zeggen tegen anderen. Hoewel het veel minder aantrekkelijk is om jezelf te zien als afhankelijk dan als een empaat, is het misschien wel meer van toepassing en bovendien goed behandelbaar. Het zorgt er ook voor dat je je eigen behoeften kunt respecteren en daarmee alle hierboven beschreven symptomen kunt verminderen of misschien wel compleet kunt laten verdwijnen.

Wil je op de hoogte blijven? Maak dan een goede stap voor jouw bedrijf, schrijf je in voor mijn tips en check of jij een hooggevoelige ondernemer bent met de HSO Checklist.

Vind je het leuk om een keer samen te sparren over waar je tegen aanloopt?

Ik bied bv een gratis 30 minuten groei sessie aan en die kun je hier boeken

Twijfel je of je een hoog sensitieve ondernemer bent, doe dan de Quiz!
Download de Overtuigingen Transformatie Tool

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Wil je meer vrijheid & helderheid in je leven?

Plan jouw Doorbraak Sessie!