Blog

jul 7, 2016

De oorzaken van stress in de (hoog)gevoelige persoonlijkheid

Categorie: HSP 
Ingestuurd door: Admin

stress 2beinbalance arnhemStress is een intern gevoel of een reactie op een uitwendige bron van stimulatie. Het interne gevoel is vaak een gevoel van overweldigd zijn. De reden voor het overweldigd voelen verschilt van persoon tot persoon, afhankelijk ook van de hoeveelheid externe stimulatie die jij als individu aan kan voor het jou teveel wordt.

Waarom Hooggevoelig zijn kan resulteren in chronische stress

Er zijn een paar manieren waarop hooggevoelig als eigenschap invloed kan hebben op de manier waarop jij reageert op externe stimulatie. Een hooggevoelig persoon zal letterlijk de onuitgesproken energie absorberen samen met de daadwerkelijke gebeurtenis zelf. Ze zullen die energie en die gebeurtenissen voelen op een intern niveau, alsof het van henzelf is.

 

Een andere reden waardoor hooggevoelige mensen externe stimulatie verschillend ervaren, komt door het feit dat ze zaken intern op een meer complex niveau verwerken. Hooggevoelige mensen herkauwen meer en zijn in staat om de diverse subtiele verschillen op te pikken die anderen misschien zouden missen. Onderdeel van het opmerken van die details is dat hooggevoelige mensen "meer" ervaren in de zelfde omgeving dan anderen, wat weer resulteert in een hoger stimulatie niveau in minder tijd dan een persoon die niet hooggevoelig is.

 

Chronische stress kan dus bij een hooggevoelig persoon ontstaan, doordat hun niveau van "teveel" al bereikt kan worden door eenvoudigweg in een snelle, luide omgeving te zijn, zoals bijvoorbeeld een grote supermarkt. Veel van de routinematige onderdelen van deze 21ste eeuw kunnen voor de hooggevoelige mens al voor overstimulatie zorgen. Zoals bijvoorbeeld de hoge werk eisen die er tegenwoordig aan mensen gesteld worden op hun werk. Denk hierbij aan regelmatig klantcontact en extreem multi-tasken, welke kunnen resulteren in intense gevoelens van overstimulatie aan het einde van hun werkdag. Het gevolg is dat ze bijvoorbeeld sterk geïrriteerd kunnen reageren op andere bronnen van activiteit, zoals navigeren door het verkeer of sociaal thuis moeten zijn.

Stress en de gezondheid van de hooggevoelige mens

HSP stress ondernemers arnhemAls gevolg van een combinatie van een verhoogde reactie op externe stimulatie en een hoge nauwgezetheid, raken de energie niveaus van een hooggevoelig mens snel uitgeput. Dit kan er voor zorgen dat ze ontvankelijker zijn voor het fysiek en emotioneel uitgeput voelen, aanvullend op het ontwikkelen van symptomen die horen bij het chronisch vermoeidheidssyndroom of uitputting die kan lijken op een verscheidenheid aan ernstige ziektes. Gevoelens van stress, gecombineerd met de de gevoelige persoonlijkheid kan zich gemakkelijk omzetten in onrust of angst.

 

Simpel gezegd, een hooggevoelig mens maakt zich meer zorgen omdat zij persoonlijk betrokken raken bij hun omgeving en hun invloed daarop. De gevoelige persoonlijkheid streeft ernaar om verschil te maken, om harmonie te creëren en heeft een intrinsieke behoefte om gewaardeerd te worden door diegenen om hen heen. Soms kunnen ze zo op gaan in het "mensen naar hun zin maken" dat ze compromissen sluiten ten koste van hun eigen identiteit en hun zelf-waarde.

Dit sluiten van compromissen maakt het gevoel van overweldigd zijn nog lastiger en creëert een interne staat van constant piekeren, twijfelen aan jezelf en je zelf uitschelden. Het is  niet alleen moeilijk voor een hooggevoelig mens om de interne kalmte te bewaren, deze sneeuwbal van negatieve energie manifesteert zich naar buiten toe als fysieke symptomen van stress. Deze symptomen kunnen uiteenlopen van overmatig huilen en zelfvernietigend gedrag als overmatig alcohol gebruik en drugs gebruik tot digestieve problemen, vergeetachtigheid, het gevoel hebben geen controle meer te hebben, lichamelijke pijntjes en klachten en algemene lethargie.

Stress Management Tips voor de hooggevoelige mens

Hoewel er zeker niet een oplossing is voor iedereen, kunnen hooggevoelige mensen als geheel profiteren van wat algemene stress technieken. Een van de meest belangrijke aspecten van het managen van bronnen van stress voor de hooggevoelige mens is de realisatie dat hooggevoeligheid sneller zal resulteren in een gevoel van overweldigd raken in algemene situaties dan voor minder gevoelige mensen. Een belangrijke stap in het leren stellen van geestelijke grenzen kan al zo simpel zijn als de realisatie dat reacties en gevoelens van een externe energiebron kunnen komen in plaats van uit jou.

 

Omdat een hooggevoelig mens vaak hoge verwachtingen heeft van zichzelf en diegene met wie ze omgaan, volgens het onderzoek van Elaine Aron, kunnen ze ook baat hebben bij kleine aanpassingen van hun idealistische visie. Het loslaten van de behoefte om "alles" voor "iedereen" te willen zijn kost tijd en oefening. Maar het is nog belangrijker dat ze beginnen met het waarderen van zowel zichzelf als anderen voor wie ze werkelijk zijn. Jezelf toestaan om te stoppen, tijdelijk weg te lopen en pauzes te nemen wanneer nodig, is vitaal voor het managen van een hooggevoelig mens' stress niveau.

 

Een ander belangrijk aspect van stress management is de realisatie wanneer een omgeving en/of relatie niet meer goed voor je is. Proberen te blijven in een situatie en die op de een of andere manier te laten werken leidt vaak tot ontevredenheid, spanning en zelfs zelfvernietigend gedrag, volgens Berry Jaeger. Jezelf toestemming geven om los te laten wat niet meer werkt opent de deur voor het ontdekken van wat wel werkt. Zoals Jenna Avery suggereert in een van haar artikelen, een belangrijk onderdeel van deze acceptatie is het feit dat hooggevoeligheid betekend dat veel situaties, technieken en aanpakken werken voor het merendeel van de mensen, maar mogelijk niet werken voor hooggevoelige mensen - en dat is ok.

 

Een hooggevoelige persoonlijkheid hebben, betekend niet automatisch dat je moet bezwijken aan ongezonde niveaus van stress en spanning. Het leren herkennen op welke manier hooggevoelig zijn jou reactie op externe stimulatie beïnvloed, het stellen van goede grenzen en het aanpassen van je eigen verwachtingsset zijn cruciaal bij het effectief managen van stress. Het aanpassen van je levensstijl, je omgeving en/of je relaties zodat ze werken voor jou, terwijl je schuldgevoelens hierover loslaat zijn ook cruciaal bij het omgaan met stress en spanning.

 

Wil je op de hoogte blijven? Maak dan een goede stap voor jouw bedrijf, schrijf je in voor mijn tips en check of jij een hooggevoelige ondernemer bent met de HSO Checklist.

Vind je het leuk om een keer samen te sparren over waar je tegen aanloopt?

Ik bied bv een gratis 30 minuten groei sessie aan en die kun je hier boeken

Twijfel je of je een hoog sensitieve ondernemer bent, doe dan de Quiz!
Download de Overtuigingen Transformatie Tool

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Wil je meer vrijheid & helderheid in je leven?

Plan jouw Doorbraak Sessie!